Normácska tésztája

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 23. szerkesztő

 

A híres Pasta alla Norma Catania étele. Összetevői szimbolikusak. A friss bazsalikom a zöld, ami az országot, a tészta a fehéret, vagyis az egyenlőséget, a paradicsom a pirosat, vagyis a testvériséget szimbolizálja. A padlizsán és a ricotta kettős pedig a hófödte Etnát jelenti, mert Catania az Etna mellett található. Ricotta helyett magyar krémes tehéntúrót választottam. Mivel a túró nem egészen hasonlított arra, amit elképzeltem, ezért reszelt sajttal is megszórtam. A végeredménnyel meg voltam elégedve, de ezek után nem nevezném Normának csak Normácskának.:)

Hozzávalók 4 bőséges adaghoz:

40 dkg padlizsán

35 dkg száraz tészta 

50 dkg sűrített paradicsom

2 duci gerezd fokhagyma

friss vagy szárított bazsalikom és oregánó

25 dkg krémes tehéntúró vagy ricotta

1 kiskanál szerecsendió

tengeri só, frissen őrölt bors

1 evőkanál méz

½ evőkanál balzsamecet

1 dl olívaolaj

8 dkg reszelhető sajt 

A padlizsánt megmosom, megtörlöm és levágom a végét. Ujjnyi vastagságúra felkarikázom. A kisebb karikákat negyedelem, a nagyobbakat hatodolom. Sóval megszórom és „pihentetem”. Kicsi, mély falú nyeles lábasba olívaolajat melegítek, megpirítom rajta az összezúzott fokhagymát. Felöntöm a paradicsomsűrítménnyel (óvatosan, mert az olaj nagyon meleg, a paradicsom fröcsög és mi is megsérülhetünk).

Fűszerezem, hozzáadom a balzsamecetet és a mézet. Felforralom és elzárom. Bő, forrásban lévő vízbe felteszem a tésztát főzni. A tészta főzővízéhez olívaolajat és sót adok. A padlizsán levét leöntöm. Egy mély serpenyőbe olajat öntök, és megsütöm a padlizsánt. Szűrőlapáttal papírtörlőre szedem. Frissen őrölt borssal megszórom. A tésztát elzárom és leszűröm.

A padlizsán serpenyőjébe belemerem a tésztát, ráöntöm a paradicsomszószt, egyenletesen összekeverem. Hozzáadom a sült padlizsán cikkeket is, az egészet összemelegítem. A szerecsendiót elkeverem a túróval. Pöttyöcskékben eloszlatom a forró tésztán. A tésztát tálalás után megszórom reszelt sajttal is.

Kövess a FB-on is: http://www.facebook.com/GasztroReka