Paleoval a betegségek ellen

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 02. szerkesztő

 

A helytelen táplálkozás és a modern életvitel a népbetegségek előszobája. Gondoljunk csak a cukorbetegekre vagy az ételallergiásokra. Prevencióként szolgálhat az ősi táplálkozáson alapuló, paleolit étrend. Az irányzat lelkes követőjével: Kenessey Alexandrával beszélgettem. Alexandra Magyarországról költözött Ausztráliába, kisgyermekes anyuka, családja asztalára a kenguruhús mellett, finom és egyben egészséges desszertek kerülnek.

 


Fotók: Kenessey Alexandra

Miért lettél gasztroblogger?

Már volt egy blogom, amelyik az ausztrál életünkről szólt. Kezdetben oda töltöttem fel a receptjeimet, de egy idő után megérett a helyzet arra, hogy külön blogot indítsak nekik.

Röviden foglald össze kérlek mi a paleo és mi vezetett erre az útra?

A paleo alapvetően egy életmód, ahol nem csak az étrend, de a mozgás és a napfény is hangsúlyt kap. A paleo étrendet követők nem esznek gabonát, tejtermékeket, cukrot, hüvelyeseket és finomított ételeket. Helyettük viszont sok zöldséget, gyümölcsöt, húst, halat és olajos magvakat. 

Bár a paleo alapelvek egységesek, részleteiben nagyon sok irányzata van.

Hogy engem mi vezetett erre az útra? Már egy ideje az étkezésben kerestem egy-két apró probléma okát, de végül kisfiam tehéntejfehérje allergiája adta meg a végső lökést. Lépésről lépésre vezettem be a paleot a mindennapjainkba.

A te példád is bizonyítja, hogy senkinek nem kell lemondani a hagyományos sütikről. 
Hogyan kísérletezted ki a hagyományos édességek egészséges változatát?

Elég sok paleo süteményt sütöttem mire láttam, hogy az egyes alapanyagok hogyan viselkednek egymással, mit mivel lehet helyettesíteni és milyen eredményt kapok. A rigójancsi például részeiben – más süteményekben – már kész volt, ki volt kísérletezve, épp csak össze kellett állítani. Gyakran hallgatok az intuícióimra, amely eddig bevált.

 

 

A zselésítő módszered is különleges, erről is mesélnél ?

psillium huskot vagy magyarul utifűmaghéjat először az anyósom által kevert müzli hozzávalói között találtam, rosttartalmánál fogva segíti az emésztést. Később meglepődve találtam rá a nyerskonyha alapanyagai között, ahol természetes sűrítőanyagként szerepelt. Amikor egyszer a keményítőt ki akartam váltani valamivel, egy hirtelen ötlettől vezérelve nyúltam a psillium husk-hoz. Bevált.

Mondhatni gazdálkodó életmódot folytatsz mennyiben látod ennek az előnyét?

Hiszek abban, hogy azé a jövő, aki tudja, hogyan legyen önfenntartó. Ezt addig kell megtanulni, amíg rosszabb idők nem jönnek, mert ha a gazdaság összeomlik, már nincs elég idő a tanulásra. Erre ott van Kuba példája az olajválság idején.

Másfelől, nincs is annál jobb, mint a saját hozzávalókból főzni az ebédet 🙂

 

A gyerekeiddel együtt tevékenykedsz a konyhában, okoz ez valami nehézséget?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem 🙂 De én nem a nehézségeket látom, hanem a befektetést gyermekeim jövőjébe. Lehet, hogy ma lassabban megy a főzés, viszont mindketten szeretnek a konyhában lenni, a két és fél éves kisfiam ügyesen segít nekem és a 9 hónapos kislányom is szeretne.:) Rengeteget tanulnak, miközben ez nekik játék. Nem mellékesen mindent meg is esznek, még a halat és a salátát is.

A bio őrület hazánkba is betört. Ezek az élelmiszerek általában nagyon 
drágák. Hogyan szelektáljunk?

Figyeljünk arra, hogy mindent akkor vegyünk, amikor szezonja van, és ez a bio termékekre pont az áruk miatt fokozottan érvényes. Azt kevesen tehetik meg, hogy minden élelmiszer bio legyen, de ez nem kell, hogy azt jelentse, semmiből sem veszünk biot. Legalább a citrom legyen az, aminek a héját a süteménybe reszeljük vagy héjastól a teába dobjuk.

Ügyeljünk arra is, hogy nem kell bedőlni mindennek, amire azt mondják, bio. Csak azért, mert egy termék bio, nem feltétlenül egészséges. Lehet, hogy tele van bio cukorral.

Alexandra gasztroblogját itt találod: http://alexandragasztroblogja.blogspot.com/

Az interjú eredetileg itt jelent meg: http://www.gastro.hu/hirreszletes.aspx?type=2&item=18