Római szőlősaláta lépésről-lépésre

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 30. szerkesztő

 

Úgy képzelem, hogy az ókori rómaiak a finom borok mellé szőlőt, olajbogyót, sajtot, diót nassoltak. Ezeket az alapanyagokat kibővítve alkottam a laktató, és üde salátát.

Hozzávalók 2 adaghoz:

5 dkg rukkola

1 db nagyobb nyári alma

25 dkg füstölt parasztsonka

10 dkg dióbél

35 dkg csemegeszőlő

5 dkg feta sajt

5 dkg magozott, zöld olajbogyó

pár csepp citromlé

5 teáskanál tökmagolaj

 

A sonkáról eltávolítom a zsírt, és a kérget, majd apró kockára vágom. A diót kalapács segítségével zacskóban durvára töröm. Száraz serpenyőben megpirítom a diót és a sonkát.

A rukkola leveleket megmosom, lecsöpögtetem. Egységesen elosztom két tányéron. (Lehet négyen is.) Az almát megmosom, kettévágom, eltávolítom a magházát, és vékonyan felszeletelem. Kör alakban elrendezem a salátán.

Az almagerezdekre citromlevet csepegtetek, hogy ne barnuljon meg.A rukkolás-almás ágyra ráhalmozom a diós sonkát. A szőlőt megmosom, lecsepegtetem és szemeire szedve a két tányéron körberakom vele a sonkahalmokat. 

A feta sajtot felkockázom. A sonkahalmokon egységesen elosztom. Az olajbogyókat felkarikázom. A sajtkockák közé teszem. Mindkét adag salátára két és fél teáskanál tökmagolajat csepegtetek. Önálló fogásként előételnek, könnyű ebédnek vagy vacsorának, köretként fehérhúsok mellé ajánlom.

 

Kapcsolódó cikkek

2014. június 15.

Gyors bableves

2014. június 15.

Norvég gyümölcsleves, fagyival