Római szőlősaláta lépésről-lépésre

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 30. szerkesztő

 

Úgy képzelem, hogy az ókori rómaiak a finom borok mellé szőlőt, olajbogyót, sajtot, diót nassoltak. Ezeket az alapanyagokat kibővítve alkottam a laktató, és üde salátát.

Hozzávalók 2 adaghoz:

5 dkg rukkola

1 db nagyobb nyári alma

25 dkg füstölt parasztsonka

10 dkg dióbél

35 dkg csemegeszőlő

5 dkg feta sajt

5 dkg magozott, zöld olajbogyó

pár csepp citromlé

5 teáskanál tökmagolaj

 

A sonkáról eltávolítom a zsírt, és a kérget, majd apró kockára vágom. A diót kalapács segítségével zacskóban durvára töröm. Száraz serpenyőben megpirítom a diót és a sonkát.

A rukkola leveleket megmosom, lecsöpögtetem. Egységesen elosztom két tányéron. (Lehet négyen is.) Az almát megmosom, kettévágom, eltávolítom a magházát, és vékonyan felszeletelem. Kör alakban elrendezem a salátán.

Az almagerezdekre citromlevet csepegtetek, hogy ne barnuljon meg.A rukkolás-almás ágyra ráhalmozom a diós sonkát. A szőlőt megmosom, lecsepegtetem és szemeire szedve a két tányéron körberakom vele a sonkahalmokat. 

A feta sajtot felkockázom. A sonkahalmokon egységesen elosztom. Az olajbogyókat felkarikázom. A sajtkockák közé teszem. Mindkét adag salátára két és fél teáskanál tökmagolajat csepegtetek. Önálló fogásként előételnek, könnyű ebédnek vagy vacsorának, köretként fehérhúsok mellé ajánlom.