Serpenyős spárga ordával

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 25. szerkesztő

Szezonban friss spárgából, szezonon kívűl konzerv spárgából érdemes ezt az ételt elkészíteni. Nagyon intenzív íze van a spárga főzőlevének, érdemes eltenni alaplének. A száraz fehérbor nagyon illik hozzá. Ehhez a recepthez a Spárga Bor fantázianéven kapható, valójában zöld vertelini-t használtam.

Hozzávalók 2-3 adaghoz:

1 nagy csomag  zöld vagy fehér spárga

vagy 1 doboz spárga konzerv 

10-15 dkg füstölt szárazkolbász

4 db nagyobb méretű burgonya

1 közepes fej vöröshagyma

10 dkg orda vagy esetleg feta sajt

2 evőkanál vaj

2 evőkanál liszt

0,5 l tej

2 db paradicsom

1 csokor petrezselyem

2 duci gerezd fokhagyma

Só, bors, szerecsendió

A krumplit megmosom és megfőzöm. Megtisztítom a spárgát, levágom a fás szárait, és 2 cm-es darabokra vágom. Ha már puhul a krumpli, felteszem a spárgát is – ugyanis az nagyon gyorsan puhára fő. Fűszersós vízben főzöm, ha megfőtt, a levét félreteszem. A hagymát apróra, a kolbászt karikára vágom.

A serpenyőt vékonyan kiolajozom, beleteszem a hagymát és a kolbászt, és elkezdem sütni. Ha kolbász megsül, és a hagyma üveges lesz, összeforgatom vele a spárgát és a kockára vágott krumplit. Elzárom alatta a lángot. Besamelt készítek. Felforralom a tejet. Felolvasztom a vajat, kicsit megpirítom raja a lisztet, felöntöm meleg tejjel,és csomómentesre keverem.

Amíg besűrűsödik, belenyomom a fokhagymát, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítem. A legvégén pedig apróra vágom a petrezselymet, és ezt is hozzákeverem. A paradicsomot felkarikázom. A serpenyő tartalmára helyezem a szeleteket.

Leöntöm a fűszeres mártással és a tetejére morzsolom az ordát. Sütőbe teszem és közepes lángon addig sütöm, amíg összeáll, a széle megbarnul. (Az orda nem olvad el,így a sajt olvadása nem mérvadó.:) )