Sütőben sült kolbász, mézes, párolt savanyú káposztával

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 10. szerkesztő

Egyik este sült kolbásszal próbáltam felpezsdíteni a hangulatot. Köretként a C-vitamindús savanyú káposztát választottam (milyen szuper nasi, egy időben imádtam „lopkodni” a zacskóból, vödörből, és úgy éreztem, bármennyit képes lennék megenni belőle). Az egész lakást belengő kolbászillat sem zavart.

Ki nem állhatom a telet, számomra mindig az év küzdelmes időszakát jelenti. Szeretném egyszerűen csak átaludni, de sajnos nem lehet. Így hát nem tehetek mást, örülök a szép pillanatoknak, mert azért akadnak szerencsére! Ezekhez sorolom a finom, kalóriadús ételeket is. 

Ilyenkor ugyanis megengedőbb vagyok magammal-magunkkal, és “Ízek, imák, szerelmek” módjára az eggyel nagyobb nadrág sem zavar, ha cserébe finomakat ehetek.

Evidensnek látszó dolog, de ezért leírom a receptet, mert ezt a sütési technikát érdemes kipróbálni.

Hozzávalók 2-3 főre:

1 nagy pár házi füstölt kolbász (ez esetben viszonylag friss,

ha nagyon száraz érdemes beáztatni)

70-75 dkg savanyú káposzta

1 fej vöröshagyma

3-4 evőkanál méz

1-2 vékony gerezd fokhagyma

1 db babérlevél

őrölt bors, őrölt kömény

1-2 evőkanál sonkazsír ( vagy kacsa, vagy mangalica, vagy olaj)

 

Előmelegítem a sütőt. A kolbászokat kicsit benedvesítem, ráteszem a tepsire. Villával megbökdösöm. Letakarom alufóliával. 20 percig közepes lángon (kb. 175 fok) sütöm. Megfordítom, a másik oldalát is megszurkálom, és letakarva további 20 percig sütöm. Leveszem róla a fóliát és még 5-10 percig tovább sütöm.

A zsír szépen lassan kisül belőle úgy, hogy a kolbász egyben marad. A zsírt érdemes eltenni, kiváló lesz másnap kenyérre kenve.

A sonkazsírt egy teflonban felmelegítem. 2 evőkanál mézet teszek rá, és enyhén karamellizálom. A hagymát kisebb szeletekre vágom, és megfonnyasztom a zsíros-mézes alapon. Ezt követi a káposzta. Felöntöm a káposzta levével, és még egy-két deci vízzel. Fűszerezem, a fokhagymát egészben teszem bele. Fedő alatt kis lángon elpárologtatom a levét. Ha kell,  mézzel ízesítem.

Ideális esetben egyszerre készül el a kolbász és a káposzta is, kenyérrel tálalom.