Szalonnás és kolbászos langalló

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 30. szerkesztő

A legkedvesebb „vásári” ételem a kenyérlángos, más néven Töki Pompos. Tudom, hogy nem a legdiétásabb fogás, de egyszer-egyszer belefér, különösen, mivel nem túl nagy adagokat szoktak adni. Bezzeg az enyém! Párszor, ha ilyen-olyan úton hozzájutok, szoktam venni, hozatni különböző pékségekből kenyérlángos tésztát. Általában fél kg-os kiszerelésben árulják langalló néven. Igazándiból otthon is el lehet készíteni a tésztát, csak eddig még nem kísérleteztem vele, de sokan mások megtették.

Mindig gazdag változatokat készítek, ha két tésztám van, akkor többfélét, így lett kolbászos és szalonnás is. Reggelire, ebédre, vacsorára egyaránt tudom ajánlani!

Hozzávalók:

2 db 50 dkg-os kenyérlángos, más néven langalló

20-25 dkg húsos mangalica szalonna

20-25 dkg szárazkolbász

2 fej vöröshagyma

2 szál újhagyma

1 csokor snidling

6 db közepes méretű paradicsom

2 duci gerezd fokhagyma

5-8 dkg reszelhető kemény sajt

A szalonnát apróra vágom és megsütöm. A felesleges zsírt egy üvegbe öntöm, csak annyit hagyok a serpenyőben, amin a hagyma megsül. A vöröshagymákat és az újhagymákat megpucolom, felkarikázom és a szalonna zsírjában üvegesre sütöm.

A kolbászról lehúzom a héját, felkarikázom, és ezt megsütöm. A fokhagymákat megpucolom, belezúzom a tejfölbe. A kenyérlángosokat megkennem tejföllel (fele-fele arányban). Az egyiken a szalonnát oszlatom el,a másikon a kolbászt. Egyforma mennyiségben oszlatom el rajtuk a sült hagymákat.

A paradicsomokat megmosom, megtörlöm, felkarikázom. Elosztom a két langallón. A snidlinget is megmosom, megtörlöm, és konyhai ollóval rácsipkedem a tésztákra. Reszelt sajttal beborítom a tetejüket, és előremelegített sütőben 180 fokon sütöm, addig, amíg a sajt rá nem olvad.

Melegen tálalom. Hűtőben eláll egy éjszakán keresztül, csak fontos, hogy ezután is melegen kell tálalni.