Színes, szagos só-liszt gyurma

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 24. szerkesztő

Biztos ismeritek a play-doh gyurmákat. Az általam készített só-liszt gyurma nagyon hasonló, különbség csak abban van, hogy sokkal-sokkal olcsóbb!

Folytatás… 

Persze megint variáltam, az én gyurma receptem két recept összegyurmázásából lett. Az egyiket itt találjátok, a másik pedig Orsi receptje.

1 csésze liszt

0,5 csésze finomszemű só

2 teáskanál citromsav

1 evőkanál növényi olaj

1 csésze víz

ételfesték

1 csomag Bolero italpor (opcionális)

A só akkor jó, ha finomszemű, akkor lesz igazán puha és sima a gyurma. Az angol nyelvű receptekben a citromsav helyett egy borkő nevű vegyületet használnak, melynek az angol neve cream of tartar. Ehelyett tökéletesen megfelel a citromsav is, melyet az áruházakban a befőzéssel kapcsolatos termékeknél találhatunk meg. (Kapható még bioboltokban is, nagyobb kiszerelésben, mert egy nagyon hatékony és öko vízkőoldó szer.) Ha nincs ételfesték otthon az se nagy baj, így fehér gyurmánk lesz, az is jó játék. A Boleró italportól finom szagos lesz a végeredmény. Nekem annyira nem jött be, legközelebb nem teszek bele. A csésze, amit a hozzávalók kiméréséhez használtam 2,5 dl űrtartalmú volt.

Egy lábosban összeöntöttem a lisztet, a sót és a citromsavat, összekutyultam, majd hozzáadtam az étolajat és a vizet. Összekevertem és kis lángon elkezdtem melegíteni. Először könnyű volt keverni, aztán elkezdett sűrűsödni és akkor már erősen fájt a karom. Amikor már nem tudtam tovább keverni, vagyis amikor már elvált a cucc a lábas falától, akkor kiborítottam egy nejlonra és elkezdtem gyúrni. Ez a gyúrás adta meg a jó kis gyurma textúráját az anyagnak. Először jó forró volt, de hamar kihűlt. Három egyforma nagyságú gombócot gömbölyítettem belőle. Egy-egy gombóc olyan öklömnyi nagyságú (kicsi öklöm van). Majd a gombócokba fúrtam egy lyukat az ujjammal és abba öntöttem az ételfestéket. Olyan ételfesték is használható, ami szilárd, sőt az jobb is, de sajnos az drága és csak cukrászati szakboltokban kapható. Anyunak van olyan, legközelebb kunyerálok tőle egy késhegynyit. Belegyúrtam az ételfestéket és betettem a gombócokat a hűtőbe, mindegyiket külön nejlon zacskóban. Kicsit hűlt és Flóra birtokba is vehette. Amikor nem játszotok vele hűtőben tároljátok, zacskóban, így nem fog kiszáradni. Ha meg összekoszolódott vagy kiszáradt, lehet újat csinálni. A költsége maximum 200 Ft. Az elkészítés fázisfotóit megtaláljátok a galériában a bejegyzés alján.

Flórának nagyon tetszett a gyurma. Csináltunk belőle kígyót, kutyát és virágot, a kígyót elvágtuk műanyag késsel, a lepényekből meg süti kiszúró formával fenyőfát és holdat készítettünk.

 

A Cumi&Rúzs blog ott van a Facebookon is! Klikkelj ide és lájkold az anya-baba ötletekért és inspirációkért!