Szüret Ízei Verseny a zsűri szemével

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 07. szerkesztő

 

Szeptember utolsó hétvégéjén, Dunaföldváron, a Szüreti Fesztivál keretében rendezték meg az idén jubiláló X. Szüret Ízei Főzőversenyt. A vidám eseménynek a vár adott otthont. Az a megtiszteltetés ért, hogy én is tagja lehettem a zsűrinek, sőt, még egy különdíjat is átadhattam az általam legjobbnak vélt étel készítőjének.

<--break->” src=”/sites/all/modules/wysiwyg/plugins/break/images/spacer.gif” title=”<--break-->” /><a href=

Dunaföldvár ékessége a fölé magasodó vár, csodás kilátás nyílik innen a Dunára és a környező településekre. Itt rendezték meg idén a Szüreti Fesztivált, amelynek szerves része volt a X. Szüret Ízei Főzőverseny. A megmérettetésre 9 csapat nevezett be. A bográcsokat már reggel 8 óra előtt felállították.

Az emblematikus esemény életre hívója Sziegl Erika, aki a helyi Tourinform Irodában dolgozik. (Jó dolga van Erikának, hiszen a Tourinform is a várban működik.)  A verseny sikeres, évről-évre lelkes csapatok főznek a városlakók nagy örömére. A zsűrinek eddig mindig férfi tagjai voltak, most a jelenlétemmel megtört ez a hagyomány, de senki sem bánta. Az elnök, Dr. Wartig László, köztiszteletben álló ügyvéd volt, aki ráadásul nagy gourmet is, és rendszeresen zsűrizik főzőversenyen.

Első körben felmértük az ételválasztékot, és szemügyre vettük, ki milyen sátor alatt készíti ételét. A legszebbnek az Eszterlánc Óvoda sátra bizonyult. A kedves óvónénik és dadusok nemcsak színes díszeket készítettek, hanem nagyon finom káposztás és vajas pogácsát, valamint otellós kuglófot is.

Az óvónénik bográcsában Földvári szüreti gulyás főtt, marhahúsból, házi csipetkével. A Váradi Metál KFT. is kitett magáért, ők fémtáblát csináltak a jeles alkalomra, és finom csülökpörkölttel rukkoltak elő. A helyi Vöröskereszt is szépen feldíszítette az asztalt.

A vöröskeresztes asszonyok májgombócos galamblevest főztek, sok-sok zöldéggel, amit maguk között csak „gyógyszer” levesnek hívnak. A Kertbarát Klub pedig akkora sátrat állított, hogy több, mint 100 ember elfért náluk. A kedves bácsik kakaspörköltet főztek a népes csapatnak.

Miközben a finom ételek készültek, többen próbáltak minket „megvesztegetni” jóféle házi pálinkával, vörösborral. Természetesen ezt nem bántuk, de nem ihattuk végig a kínálatot.:)

A kész ételeket illat, íz, küllem alapján bíráltuk 10 pontos rendszerben, külön pontot adtunk az előkészületekért. Mindenki más ételt főzött, így mindent önmagához mértünk, és ahhoz, hogy mennyire felel meg a szüreti étel kritériumának. A többi zsűritaggal egy húron pendültünk, a véleményünk csak kismértékben különbözött. Jöjjenek az eredmények:

1. helyezett: Váradi Metál Kft. lett csülökpörköltjével

2. helyezett: Eszterlánc Óvoda Földvári szüreti gulyásával

3. helyezett: Görög István és Barátai birkapörköltjükkel

Különdíjat kapott: a Dunaföldvári Vöröskereszt, májgombócos galambleveséért

A zsűri különdíját: a Szent Rókus Borlovagrend kapta, akik két étellel is neveztek. Babgulyást, és birkapörköltet főztek.

Gasztro Réka különdíját: a Dunaföldvári Sárkányhajó Klub kapta, marhahúsos-káposztás korhelylevest készítettek. Engem nagyon meggyőztek:)

A 10. részvételért a Tourinform díjában részesült 4 csapat: A Polgárőrség, akik kakaspörköltet készítettek, a Kertbarát klub sertés vegyespörköltet, ifj Süveges József és Barátai csülkös vaddisznót főzött, valamint a III. helyezett Görög István is. Így senki sem maradt jutalom nélkül. A fődíj 10.000 Ft-os vacsorautalvány volt, amit a Várétteremben fogyaszthatott el a győztes csapat.

Személy szerint nagyon jól éreztem magam. Köszönöm zsűritársaimnak a jó hangulatot, Szer Noéminek és a Dunaföldvári Művelődési Háznak a meghívást, és Sziegl Erikának a lehetőséget.