Tárkonyos pityókaleves, kapros csipetkével

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 02. szerkesztő

Klasszikus erdélyi recept a tárkonyos krumplileves. A saját ízlésemre szabdtam, könnyebb ételként készítettem el. Pluszként kapros csipetkét adtam hozzá. Tartalmas, laktató leves. Kiváló a hűvös napokra.

 

Hozzávalók 6 tányérhoz:

1 kg burgonya (erdélyi nevén pityóka) 

50 dkg sárgarépa

25 dkg füstölt kolozsvári szalonna 

1 nagy fej vöröshagyma 

2 gerezd fokhagyma

2 db kisebb babérlevél 

1,5 evőkanál szárított tárkony 

2 kiskanál őrölt pirospaprika 

fél evőkanál csemege paprikakrém 

5 dl tejföl 

olaj

Csipetkéhez:

2 db tojás 

+ liszt, amennyit felvesz 

1 kis csokor kapor 

1 csipet só 

1 teáskanál bors 

Tálaláshoz:

1 nagy db citrom

 

A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. A sárgarépát és a burgonyát megpucoljuk. 
A szalonnát felkockázzuk. Nagy lábasban olajat melegítünk, elkezdjük sütni rajta a szalonnát és a hagymát. Ha a szalonna megpirul, és a hagyma üvegesre párolódik, félrehúzzuk a lángról és megszórjuk pirospaprikával, ízesítjük paprikakrémmel.  A sárgarépát vékony karikára felszeljük, átforgatjuk a paprikás alapon. Felöntjük vízzel, és visszatesszük a lángra. 

A burgonyát kockára vágjuk, a főzővízbe tesszük. Ízesítjük fűszersóval, borssal, babérlevéllel, és a megpucolt egész fokhagymagerezdekkel. A főzés utolsó harmadában adjuk hozzá a tárkonyt. A kaprot megmossuk, lecsepegtetetjük, apróra vágjuk. Két tojásból, lisztből, kaporból, és egy csipet sóból csipetkét gyúrunk. A forró levesbe “szaggatjuk”, és további 10 percig főzzük. A legvégén belekeverjük a tejfölt. 

A citromot megmossuk, megtöröljük, karikára szeljük. Tálalásnál mindegyik tányérba egy szelet citromot teszünk. Friss kenyérrel kínáljuk.