Tárkonyos pityókaleves, kapros csipetkével
Klasszikus erdélyi recept a tárkonyos krumplileves. A saját ízlésemre szabdtam, könnyebb ételként készítettem el. Pluszként kapros csipetkét adtam hozzá. Tartalmas, laktató leves. Kiváló a hűvös napokra.
Hozzávalók 6 tányérhoz:
1 kg burgonya (erdélyi nevén pityóka)
50 dkg sárgarépa
25 dkg füstölt kolozsvári szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db kisebb babérlevél
1,5 evőkanál szárított tárkony
2 kiskanál őrölt pirospaprika
fél evőkanál csemege paprikakrém
5 dl tejföl
olaj
Csipetkéhez:
2 db tojás
+ liszt, amennyit felvesz
1 kis csokor kapor
1 csipet só
1 teáskanál bors
Tálaláshoz:
1 nagy db citrom
A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. A sárgarépát és a burgonyát megpucoljuk.
A szalonnát felkockázzuk. Nagy lábasban olajat melegítünk, elkezdjük sütni rajta a szalonnát és a hagymát. Ha a szalonna megpirul, és a hagyma üvegesre párolódik, félrehúzzuk a lángról és megszórjuk pirospaprikával, ízesítjük paprikakrémmel. A sárgarépát vékony karikára felszeljük, átforgatjuk a paprikás alapon. Felöntjük vízzel, és visszatesszük a lángra.
A burgonyát kockára vágjuk, a főzővízbe tesszük. Ízesítjük fűszersóval, borssal, babérlevéllel, és a megpucolt egész fokhagymagerezdekkel. A főzés utolsó harmadában adjuk hozzá a tárkonyt. A kaprot megmossuk, lecsepegtetetjük, apróra vágjuk. Két tojásból, lisztből, kaporból, és egy csipet sóból csipetkét gyúrunk. A forró levesbe “szaggatjuk”, és további 10 percig főzzük. A legvégén belekeverjük a tejfölt.
A citromot megmossuk, megtöröljük, karikára szeljük. Tálalásnál mindegyik tányérba egy szelet citromot teszünk. Friss kenyérrel kínáljuk.