Töltött tojás Petőfi módra

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 15. szerkesztő

A gasztronómia, igaz közvetve, de szorosan köthető a 1848-49-es forradalomhoz is. A márciusi ifjakhoz, a szabadságharc kiemelkedő alakjaihoz és annak ellenzőihez a legendák mellett számtalan étel is kapcsolódik. Egy részük meseszerűen született, más részük tiszteletből vagy emlékből, harmadrészük pedig valósan köthető az adott személyhez. Reggelire töltött tojást hoztam, úgy ahogy Petőfi Sándor szerette. Tudni kell, hogy a költő rajongott a magyar konyháért, ennek több versében is hangot ad.

 

Hozzávalók 4 személyre:

9 db tojás

fél zsemle

1 dl tej

1 teáskanál mustár

3 evőkanál vaj

1 csokor petrezselyem

1 csipet fehérbors

1 csipet só

 

A zsemlét apróra tépkedem, és egy órára tejbe áztatom. 8 db tojást keményre főzök, és megvárom amíg kihűlnek. A tojásokat megpucolom, félbevágom,  sárgájukat kiveszem. Villával összetöröm a tojássárgákat, elkeverem egy evőkanál vajjal és mustárral, fűszerezem sóval, borssal.

A zsemlét lecsepegtetem és hozzáadom, aztán a megmosott, apróra vágott petrezselyemzöldet is beleöntöm a tálba. Egy nyers tojással összefogom a „fasírtszerű”  masszát. Előmelegítem a sütőt. Jénai tálba teszem a 16 fél főtt tojást. Egyenletesen eloszlatom üres közepükben a tölteléket. 2 evőkanál vajat felolvasztok a mikróban, és meglocsolom vele a tojásokat. 180 fokon 10-15 perc alatt készre sütöm.

Friss retekkel, péksüteménnyel tálalom. (Az eredeti receptben nincs mustár.)