Variációk görög salátára

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 25. szerkesztő

A görög salátának számtalan változata van, persze kérdéses, hogy egy-egy alternatíva mennyire számít vadhajtásnak. Én a gazdagabb verziókat kedvelem, megmutatom, hogy miként készítem.

Gasztro Réka klasszikus görög salátája

Az én változatomban mindig szerepel zöldsaláta,  fejessaláta, vagy madárbegy, és fokhagyma nélkül neki sem állnék. A pihenőidőt pedig jó hosszúra szabom,hogy az ízek valóban összeérjenek.

Hozzávalók:

1 szál kígyóuborka  
1 kisebb fej saláta
1 fej lilahagyma 
15-20 dkg fetasajt vagy minőségi mozzarella
1 kis üveg/ tasak olívabogyó
1 db tv paprika vagy kápia
1 db kaliforniai paprika
3-4 nagy db paradicsom 
3-4 gerezd duci fokhagyma
Oregánó, bazsalikom, kakukkfű
Pár csepp Rozmaringos olívaolaj
1 dl sima extra szűz olívaolaj
1-2 evőkanál bazsalikomos borecet
Frissen őrölt bors

A fejessalátát alaposan megmosom, salátacentrifugával megszárítom. Kiválogatom a szép leveleit, és egy jó nagy salátás tálba konyhai ollóval apró cikkekre vagdosom. A paprikákat, a paradicsomot, az uborkát, és a hagymát felszeletelem, és a fejes salátához adom. Attól függ, mennyi olívabogyóm van és mennyi időm, néha ezeket is felkarikázom, vagy legalábbis félbevágom, néha pedig egészben teszem bele. A legvégén pedig a sajtot kockázom fel és ezt is a tálba teszem.

Ha minden alapanyag készen áll, jöhet az öntet. Fogok egy kisebb, mély tálacskát, az olajokat a balzsamecettel, a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel összekeverem. Ráöntöm a salátára, és a végén egy kis borsot is őrlök rá. Aztán fogok két nagy salátás kanalat, alaposan összeforgatom az egészet. Lefedem, és átlagosan egy éjszakára a hűtőbe teszem. Bagettel, vagy köretként tálalom.

Egyszerű görög saláta

Ilyet általában büfében szoktak kínálni, de ha nincs elég alapanyag, vagy kevesebb adag kell, akkor otthon is érdemes elkészíteni.

Ennél a változatnál: uborkát, feta sajtot, paradicsomot, olajbogyót, és fenyőmagot használok. Az alapanyagokat kockára vágom, a hagyományos szósszal nyakon öntöm, és megszórom fenyőmaggal. Érdemes a fenyőmagot megpirítani.

Kövess a FB-on: http://www.facebook.com/GasztroReka