Vörösboros mediterrán lecsó

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 19. szerkesztő

Most szezonálisak a finomabbnál-finomabb zöldségek, és a friss fűszernövények. Használjátok ki ezt az időszakot, és készítsetek lecsót. Nekem leginkább a magyar lecsó és a francia ratatouille fúziója jön be. Kikapcsolódásként nézzétek meg a L’ecsó című mesefilmet!

Volt pár dolog, amit korábban nem szerettem, ide tartozott a lecsó is. Ki nem állhattam, ahogy a felhevített zsiradékban sült a tv paprika. Ellenben a télire eltett lecsót szerettem, hiszen ebben nagyobb arányban van a paradicsom. A francia ratatouille is bejött, így hoztam össze a saját lecsómat, amin évről-évre finomítok picit. Az idei év szenzációja, hogy a kiskertemből kerülnek bele a friss fűszernövények.

 

 

Hozzávalók:

50 dkg padlizsán

50 dkg cukkini

25 dkg paradicsom

30 dkg csillagtök

2 db kápia paprika

2 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1,5-2 dl vörösbor

1 dl 100%-os paradicsomlé

1 evőkanál mangalicazsír vagy olaj

1 evőkanál őrölt pirospaprika

1 szál kakukkfű

1 szál oregánó

1 szál bazsalikom

Só, frissen őrölt bors

A padlizsánt, a cukkinit, a csillagtököt tetszés szerint lehámozzuk, apró kockára vágjuk. Megszórjuk sóval és húsz percig pihentetjük. A vöröshagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk. Egy mély serpenyőben felmelegítjük a mangalicazsírt, rádobjuk a hagymát és üvegesre pároljuk.

Levesszük a lángról, pirospaprikával ízesítjük. A padlizsánt a cukkinit és a tököt lecsöpögtetjük, és rátesszük a hagymára, a serpenyőt pedig vissza a lángra. A paprikákat megmossuk, kockára vágjuk, és a serpenyőbe tesszük. A paradicsomokat felkockázzuk és ezt is hozzáadjuk. Felöntjük borral, paradicsomlével. Ízesítjük pucolt, zúzott fokhagymával, frissen őrölt borssal és friss zöldfűszerekkel. Addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.

Melegen tálaljuk, friss péksüteménnyel, vagy bulgurral, kuszkusszal és vörösborral.