Zöld zöldbab leves

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 25. szerkesztő

 

Petra barátnőmmel évekkel ezelőtt megfejtettük, hogy a zöldszínű zöldbab az „igazi” zöldbab, a többi meg lehet vajbab és társai. A klasszikusan zöldszínű babot én nagyon kedvelem, igaz nehezebb beszerezni, mint a sárga színűeket, de nem reménytelen. Szezonban a piacon is kapható, egyébként meg fagyasztott változatát, a legtöbb nagyobb –nem feltétlen mamut méretű- üzlet is kínálja. Sokféleképp készíthető, remek alapanyag, én most ezt a házias levest ajánlom figyelmetekbe.

Ennél az ételnél érdemes mindent szépen, alaposan előkészíteni, akárcsak a tévében –igaz erre ott külön stábot alkalmaznak-. 

Hozzávalók:

45 dkg mirelit zöldbab

két szál sárgarépa

két szál fehérrépa

3 db burgonya

1 fej  vöröshagyma

1 kis darab zelergyökér

fél dl étolaj

2 teáskanál őrölt pirospaprika

1 db húsos csont

majoranna

só, frissen őrölt bors

2 db babérlevél

1 teáskanál csombor

1 tojás

liszt

Ízlés szerint: tejföl, almaecet

A répákat megpucoltam, karikára vágtam. A burgonyákat meghámoztam, megmostam,és kockára vágtam. A vöröshagymát megpucoltam, hagymaaprítóval apróra vágtam. A zellert is megpucoltam. Egy nagyobb lábasban étolajat melegítettem, megpároltam rajta a hagymát, és megszórtam pirospaprikával.

Felengedtem másfél liter vízzel, beletettem a zöldségeket,és egy kisebb darab húsos csontot. Mikor a zöldségek elkezdtek puhulni, beletettem a zöldbabot, felöntöttem másfél liter vízzel. Két kiskanál majoránnával, frissen őrölt borssal, babérlevéllel, csomborral, sóval fűszereztem. Az egészet összeforraltam, majd kisebb lángon főztem tovább. Egy tojásból és annyi lisztből amennyit felvett csipetkét gyúrtam. Az utolsó 10 percben beleszaggattam a levesbe.

Tejfölt tálalásnál adtam hozzá, friss házi kenyeret és ecetet kínáltam mellé.