Zöldfűszeres Stefánia szelet

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 25. szerkesztő

Stefánia hercegnő nevét a magyar gasztronómia több étele is őrzi. A Stefánia vagdalt, és rizottó a tojástól lett különleges, a Stefánia torta pedig a dobostorta alternatívája, tetejét nem karamellbevonat, hanem finom kakaópor díszíti. A receptemnek sok előnye van, csak húsból készült, és újításként bazsalikom is került bele.

Hozzávalók:

75 dkg darált sertés comb

5 db főtt tojás

1 db nyers tojás

1 fej vöröshagyma

3 kicsi gerezd fokhagyma

1 teáskanál só

1 teáskanál pirospaprika

6-8 levél bazsalikom (friss, és nagyobb méretű)

1 mokkáskanál majoránna

1 mokkáskanál frissen őrölt bors

Olaj, zsemlemorzsa a tepsi kikenéséhez

A tojásokat keményre főzzük, és kihűtjük. A vöröshagymát megpucoljuk, és apróra vágjuk. A húst a nyers tojással, a fűszerekkel, és a hagymával összekeverjük. A fokhagymákat megtisztítjuk és ezt is belezúzzuk. A bazsalikom levelét megmossuk, letöröljük és zöldségaprítóval összevágjuk, ezt is a húsos masszához adjuk. Egy őzgerincformát kiolajozunk és meghintjük zsemlemorzsával. Majd a húsos massza felével kibéleljük.

A főtt tojásokat megtisztítjuk és a hús ágyra hegyezzük. A maradék hússal beborítjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon egy órán keresztül sütjük úgy, hogy végig alufóliával van letakarva a forma. A hús így nem ég meg és mégis finoman átsül.

Miután megsült várni kell, míg kihűl, ilyenkor kiborítjuk a formából és felszeleteljük. Főételként tetszőlegesen rizzsel, burgonyával, salátával kínáljuk. Tízóraiként pedig felvágott helyett tegyük szendvicsbe.