Zubrowkás almáspite

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 01. szerkesztő

A Zubrowka a lenygelek “nemzeti itala”. A vodkát a nemzeti parkban termesztett bölényfű teszi különlegessé. Az aromás ital véleményem szrint jó kiegészítője lehet az édességeknek. Jöjjön hát az egyedi almáspite és egy kis mese.:)

Egyszer volt, hol nem volt: Zubrowka-rajongó bloggerina almás muffint szeretett volna készíteni a lengyel nedűből. Elő is vette a nagy muffinos könyvet.

El is kezdte készíteni az édességet, bele is öntötte féltett itala utolsó cseppjeit, csak hát a recept hibásnak bizonyult. Jóval több muffin jött volna ki a kevert tésztából, mint amennyit az ő kapacitása elbír.

Így aztán fogta a hagyományos piteformát és abban sütötte meg a tésztát. A receptet pedig jócskán módosította, mézet használt cukor helyett, tett bele még egy kis ezt, meg azt, de ki is hagyott amazt. Szíve szerint teljes kiőrlésű lisztet használt volna, csak tartalékát megtámadták valami apró élőlények, így maradt a finomlisztnél.

Időben nem járt rosszul, csak pár perccel tartott tovább a művelet.

A napsütés-mentes évszak jegyében diófagyival tálalta.

Hősiesen elfogyasztotta, miközben odakint csepegtek az esőcseppek, és azon gondolkozott, hogy vajon Lengyelhonban is hasznosítják-e alternatív módokon a nemzeti italt, vagy tisztán lépnek kapcsolatba vele?!

Hozzávalók:

25 dkg édes alma 

20 dkg finomliszt

2-3 marék mazsola

1 dl tej

0,5 dl Zubrowka 

2 evőkanál nádcukor

5 evőkanál méz

8 dkg dió

1 teáskanál fahéj

1 mokkáskanál őrölt szerecsendió

1 mokkáskanál őrölt gyömbér

1 mokkáskanál vanília eszencia, vagy fél vaníliarúd

fél zacskó sütőpor

1 mokkáskanál szódabikarbóna

10 dkg vaj

1 db falusi tojás

1 db lime

Tálaláshoz: diófagyi, vagy ami jólesik

 

Az almákat megtisztítom a héjától, és lereszelem. Rácsepegtetek pár csepp citromlevet, hogy ne barnuljon meg, és felöntöm Zubrowkával. A diót a barnacukorral együtt ledarálom. A margarint a mikrohullámú sütőben felolvasztom.

A diót a mézzel, a vajjal, az alkoholos almával, fűszerekkel, a reszelt citromhéjjal és a vanília eszenciával összekeverem. Hozzáadom a mazsolát. Felöntöm tejjel.

A lisztben elkeverem a szódabikarbónát, és a sütőport, majd a többi alapanyaggal összedolgozom.  Előmelegítem a sütőt. Az egynemű tésztát kivajazott, lisztezett piteformába öntöm. 200-220 fokon 25-30 percig sütöm.  Megvárom, míg kihűl, és diófagyival tálalom.