- Családháló - https://csaladhalo.hu -

10 tipp, hogyan kezdd gyermeked pénzügyi nevelését

Vannak azonban alapelvek, amelyeket bármilyen családban lehet sőt ajánlatos használni – kezdjük a gyerek bármely életkorában a tudatos pénzügyi nevelést. Himer Csilla pénzpedagógus írásában 10 ilyen alapelvvel ismerkedhetsz meg.

1. Ne prédikálj vizet, ha bort iszol!

Vagyis csináld azt, amit mondasz! Hidd el, nemcsak a kamaszgyerekeid fogják szóvá tenni, ha a szavaid nincsenek szinkronban a tetteiddel! Észrevenni észre fogja már az ovis is, legfeljebb nem fogja tudni szavakba önteni, hogy “Anyu, Apu, itt valami nem stimmel…”

Mint minden nevelésre, a pénzügyi nevelésre is igaz, hogy a gyerekek elsősorban a szülő példáján keresztül tanulnak. Így tanul meg pl. beszélni is, de a társas viselkedés szabályait is. Ahogyan azt is, hogy ha belépünk egy boltba, nemcsak úgy kiszolgáljuk magunkat, és elmegyünk, hanem fizetünk is az áruért. Vagy azt is, hogy ez alól a közlekedési eszközök kivételek, mert ott lehet bliccelni… (Ugye, nem?)

Ezért a pénzügyi nevelésre igaz az is, mint minden más nevelésre, hogy ha a gyerek nem azt látja Tőled, amit mondasz (pl. “Mindenért ki kell fizetni az árát!” – mondod, de a buszon mégsem kezelsz jegyet), azzal első lépcsőben csak összezavarod. Másodikban pedig megtanítod neki, hogy sunnyogni, elhallgatni, csalni nem is olyan megvetendő dolog. (Csak aztán ne csodálkozz, ha mindezt egyszer a gyerek Veled szemben is alkalmazza. Hiszen lehet. Te mutattad meg neki.)

Ez az ún. tudattalan pénzügyi nevelés (én legalábbis így neveztem el), amikor nem is gondolunk bele, hogy éppen neveljük a gyereket, pedig de. És éppen emiatt jobb, ha őszintén és tisztességesen élsz – különben a világon semmilyen alapod nincs arra, hogy ugyanezt elvárd a gyerektől

A cikk itt folytatódik! [1]

Hozzászólások

hozzászólás