Kérdések a CSOK-ról: egyedülálló szülő felújítana

Az év elején kibővített csok hatalmas sikernek tűnik. Nem véletlen, hogy rengetegen érdeklődnek iránta. Az otthonteremtési szabályozás azonban – mint minden jogszabály – kíván némi értelmezést. Ezért az eddigi több száz megválaszolt kérdés után egy sorozatban hozunk konkrét és alapos példát a családok számára fontos támogatási feltételekről, írja a Család.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2016. október 18. Családháló

Sorozatunk következő kérdése arról szól, hogy mit tehet az, akinek nincs a nevén ingatlan, mégis CSOK-kal szeretne lakást felújítani.

A kérdés:

A levélíró egyedül neveli öt éves kisfiát. A lakás, amelyben laknak, nem az ő nevére van bejegyezve, mégis szeretné felújítani, és ehhez igénybe venné az otthonteremtési kedvezményt.

A válasz:

A szakértői válasz szerint a családok otthonteremtési kedvezménye ugyan felhasználható meglévő lakás vagy ház bővítésére, azonban kifejezetten lakásfelújításra nem igényelhető. Ez azt jelenti, hogy a kormányrendelet a meglévő épületek, lakásrészek átalakítását nem tekinti bővítésnek, mert ezzel a hasznos alapterület jellemzően nem növekedik. Bővítésre felvehető CSOK esetében ugyanis elvárás, hogy az ingatlan legalább egy lakószobával növekedjen, tehát alapterület növekedése nélkül akár tetőtér beépítéssel, emelet ráépítéssel kell járnia, néhány egyéb kitétel mellett. A bővítésre a CSOK ráadásul csak akkor igényelhető, ha a bővíteni kívánt ingatlan legalább 50 százalékban az igénylő bejegyzett és nyilvántartásba vett tulajdona.

Ugyanakkor – ha nem is a CSOK keretében – van megoldás a levélíró számára is. A lakások korszerűsítésére ugyanis létezik kamattámogatott korszerűsítési lakáskölcsön. Ez a 341/2011-es kormányrendelet alapján igényelhető közmű bevezetésre (víz, csatorna, elektromos és gázszolgáltatás esetén is), a közművek belső kiépítésére, vagy fürdőszoba létesítésére olyan ingatlanban, ahol eddig ilyen nem volt. A kamattámogatott kölcsön felvehető központi fűtés kialakítására és cseréjére, az épület hő-, hang-, és vízszigetelésére, a külső nyílászárók cseréjére, sőt a tető cseréjére, szigetelésére vagy felújítására is. A kölcsön az említett munkálatok miatti helyreállítási munkák költségét is fedezheti a teljes költség 20 százalékáig. A teljes költség nem haladja meg a 15 millió forintot, az adható kamattámogatott hitel pedig a 10 milliót. Az viszont sajnos ennél a megoldásnál is feltétel, hogy a korszerűsíteni kívánt ingatlan legalább 50 százalékának saját tulajdonban kell állnia.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább itt!