12. hét – az első trimeszter vége

Elérkeztél az első trimeszter végére, a kisbabád pedig rengeteget fejlődött az elmúlt időszakban. Most végre mindenkinek elárulhatod az örömhírt, és azt, hogy nem a rengeteg elfogyasztott édesség miatt híztál picikét.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 29. czefernek.lena

Elérkeztél az első trimeszter végére, a kisbabád pedig rengeteget fejlődött az elmúlt időszakban. Most végre mindenkinek elárulhatod az örömhírt, és azt, hogy nem a rengeteg elfogyasztott édesség miatt híztál picikét.


A kisbabád a 12. hét végére már 6,5 centi és 18 gramm, megközelítőleg akkora, mint egy kisebb citrom. Noha még mindig nem érzed, mit is csinál a pocakodban, egyre többet mozog: forgolódik, nyújtogatja az ujjacskáit. Már képes hangot kiadni, sírni és érzi a fájdalmat is. Noha te még mindig nem érzed, de sokat mozog: forgolódik, nyújtózkodik, hajlítgatja az ujjait. Ezen a héten már nyelni is tud (természetesen még csak magzatvizet), ujjacskái tovább formálódnak és a beleinek nagy része is kifejlődött. Arcocskája egyre emberibb: a szemei a fej elejére kerülnek, egyre jobban körvonalazódik az orr és az áll és a fülek is a helyükön.

Az első trimesztert követően kezd igazán nőni a testsúlyod, orvos már ki tudja tapintani a méhedet a szeméremcsont fölött és. A jó hír, hogy most már mindenkinek el lehet mondani a nagy hírt, s így végre elismerő pillantásokat is bezsebelhetsz az aprócska hízás miatt. Az elmúlt két hétben a babád kétszeresére nőtt és már sokkal kisebb a rubeola és más fertőző betegségek okozta problémák esélye.

 

Ne ess kétségbe, ha fogínyvérzést tapasztalsz vagy apró rögöket érzékelsz az ínyeden, de mivel a terhesség alatt igen nagy a fogromlás esélye, így különösen nagy gondot kell fordítani a szájhigiéniára. Konzultálj fogorvosoddal és tisztítsd alaposan a fogaidat: fogselymezz naponta, használj szájvizet és ápold fogínyvédő fogkrémmel a fogaidat. Egyél kalciumban gazdag ételeket és sok zöldséget-gyümölcsöt!

A terhességnek ebben a szakaszában végre csillapodik a hányinger és a vizelési inger, de a méhszalagok megnyúlása miatt néha apró fájdalmat érezhetsz. Az érzékeid egyre élesebbek: egyes szagok vagy hangok élesebben jutnak el tudatodba, esetleg a tapintásod is érzékenyebbé válik. Az első trimeszter végén végzett esedékes a 12. heti ultrahangvizsgálat, ilyenkor ellenőrzik a nyaki redő vastagságát is (ebből szoktak következtetni a Down-szindróma előfordulási esélyeire). A vizsgálat megmutatja a baba valódi korát és már igazán látványos: minden testrész jól látszódik, és ha szerencsések vagyunk, akár a pici neme is megtudható.