15 perc, ami megváltoztathatja a kisbabád életét

Sokan nem is tudják, hogy a köldökzsinórt nem muszáj azonnal elvágni a szülés után. S hogy miért is fontos késleltetni a folyamatot? Hogy a köldökzsinór elvégezze a feladatát!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 29. czefernek.lena

Sokan nem is tudják, hogy a köldökzsinórt nem muszáj azonnal elvágni a szülés után. S hogy miért is fontos késleltetni a folyamatot? Hogy a köldökzsinór elvégezze a feladatát!


A placenta és a babád ugyanis funkcionális egységben van: a méhlepény olyan módon működik, mint egy dialízist végző szerkezet, amely megszűri a babád vérét, majd visszajuttatja a szervezetébe. Születéskor pedig még telis tele van a kicsi vérével. Ha idő előtt vágják el a köldökzsinórt, az azt jelenti, hogy az újszülött a saját vérének egy részét egész egyszerűen elveszíti – írja a hopehospitalchina.com. Pedig egy vesedialízisen áteső embert sem kapcsolnánk le idő előtt a gépről, nem igaz?

Milyen áldásos hatásai lehetnek a köldökzsinór késleltetett elvágásának?

A köldökzsinór késleltetett elvágásával nőnek a baba szervezetének vastartalékai, csökken az anémia és az asztma, valamint a szülés utáni komplikációk kialakulásának kockázata. Vannak olyan nézőpontok, amelyek számtalan betegség kialakulásának kockázati tényezőjét is a korai elválasztásban látják. Szerintük a késleltetés megakadályozhatja például az autizmus, a bénulás, az alacsony vérnyomás, ischémia, bizonyos légzési zavarok, valamint mentális retardáció, idegrendszeri, viselkedési és fejlődési rendellenességek kialakulását.

Hogy zajlik a késleltetés?

Amikor a baba megszületik, továbbrai is összeköttetésben marad a placentával a köldökzsinóron keresztül. Ekkor a rüögzítés vagy elvágás helyett megvárjuk, hogy a méhlepényból kiáramló vér a baba testébe kerüljön. A legtöbb vér 5-15 perccel a szülés után áramlik át, bár ebben is lehetnek egyedi eltérések a placenta elhelyezkedése, a szülés típusa vagy a hőmérséklet miatt. A köldökzsinór pulzálását a baba szívverése indukálja, így ha ez megszűnt, az azt is jelenti, hogy a placenta szerepe is véget ért, és lehet szorítani, vágni.

Ezidő alatt az anya egyszerűen csak ölelje magához a gyermeket és pihenjék ki a szülés fáradalmait. Ha a szülés természetes úton zajlott, az elkötést egészen a méhlepény megszüléséig is lehet késleltetni, ha a kórházi személyzet erre nyitott. A köldökzsinór egyébként egy elképesztő zselés anyagból van, amely remekül alkalmazkodik a hőmérsékleti változásokhoz, és összemegy amint kiment belőle a szállítandó vér.

Milyen helyzetekben nem lehet késleltetni a köldökzsinór elkötését?

Ritkán lehet olyan helyzet, amiben nem célszerű késleltetni a köldökzsinór elvágását. Ha az a baba a nyaka köré tekeredett vagy a kicsi légzési nehézségekkel küzd, esetleg koraszülött volt, még mindig hasznos lehet a késleltetés. Ha például a baba nem lélegzik a születéskor, a köldökzsinór lüktetése továbbra is lehetővé teszi, hogy a méhlepényen keresztül oxigénhez jusson.Mindazonáltal vannak olyan vészhelyzetek, amelyekben a babát érintő segítségnyújtás közben a szakemberek nem tudnak figyelni a placentával való összeköttetésre.

Császármetszés során is megoldható a késleltetés?

Az, hogy császármetszéssel szülünk, még nem jelenti azt, hogy nem kivitelezhető a késleltetés. Számtalan módon lehet a vér placentából való átáramlását elősegíteni:

– El lehet távolítani a babával együtt a méhlepényt is, így aztán annyi ideig lehetnek összeköttetésben, ammennyi a vér átáramlásához szükséges.
 
– “Fejő” mozdulatokkal elősegíteni a vér átáramlását.

–   30-60 másodpercig a méhlepény szintje alatt tartani a babát, hogy a vér áramlása gyorsabban megtörténjen.

– Ha egy törölköző segítségével melegen tartják a köldökzsinórt.

– Ha a baba feje már kint van, a testét egy ideig lehetséges a méhban tartani, hogy az átáramlás megtörténjen, és a szükséges ellátásokat is megkaphassa az újszülött.

Ha szintetikus oxitocin hozzáadásával segítik elő a méhlepény megszülését

Amennyiben a szülés természetes, harmadik fázisa helyett mesterséges oxitocinnal segítik elő a placenta megszületését, az anyag beadásával várni kell a köldökzsinór elkötéséig. Erre azért van szülkség, mert a tűszúrás a véráramlást is felgyorsíthatja, ami a baba irányába gondot okozhat.

Ha el akarod teteni a köldökzsinórvért

A két művelet gyakorlatilag egyenértékű. Akár a szülés után kapja meg a babád, akár egy zacskóba téve tárolod a vért, amíg szükség nincs rá, a cél mindkét esetben a jövőbeni egészségügyi problémák orvoslása. Azt azért ne feledd, hogy a tárolás bizony költségesebb megoldás és az eltett vér kevesebb mint egy százalékát használják fel a valóságban! Miért ne adnánk akkor ezt a nagyon fontos vérkészítményt azonnal a babának?