5 dolog a nyugodt éjszakáért

Éjszaka többször felkel a gyerek? Forgolódik? Sír? Tarts be néhány alapszabályt és könnyebbek lesznek az éjszakák!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 10. szabo.daniel

Éjszaka többször felkel a gyerek? Forgolódik? Sír? Tarts be néhány alapszabályt és könnyebbek lesznek az éjszakák!


Ne öltöztesd túl

Sok anya – főleg az első gyereknél – hajlamos arra, hogy túlaggódja az öltöztetést. Ha hideg van, fontos a réteges ruházat, de nem szabad túlzásba vinni, különösen éjjel nem. Annyi ruha legyen a picin, hogy betakarva ne izzadjon meg, ha kitakarózik, ne fázzon meg. Persze gyereke válogatja, ki kell tapasztalni.

Ne egyen nehezet, de azért legyen valami a pocakban

Ha magunk egészségesen táplálkozunk, lefekvés előtt 3-4 órával már nem eszünk. Nehéz, zsíros ételt semmiképp sem. A kicsinél ugyanezt kell követnünk: inkább többször keveset egyen, lefekvés előtt pedig – ha már nem szopizik – semmi esetre se tömjük tele. Ahhoz azonban, hogy az álma nyugodt legyen, üres pocakkal sem jó lefektetni!

Legyen rutin

A babák többsége szereti, ha megszokott módon történnek az események. Nem szükséges körömszakadtáig ragaszkodnunk a fix időpontban elkezdett altatáshoz (Ha délután nagyobbat alszik, lehet, hogy esélytelen a nyolcas fektetés, nyugodtan csúsztassuk), de arra azért törekedjünk, hogy legyen egy megszokott, bevált rituálé.  Az altatás rendszerint a fürdés végével kezdődik és a mesével fejeződik be. A mesét ne hagyjuk ki!

Beszéljük át a napot!

Ha a kicsi még nem is beszél, valamilyen módon kifejezi magát. Próbáljuk neki elmesélni, megbeszélni vele a nap közben történteket, így könnyebben megérti, feldolgozza úgy a jó mint a rossz dolgokat.

Csend és sötét

Mindkét dolog fontos akkor is, ha sokan szeretik hozzászoktatni a gyereket a zsivajhoz. Aludni – megfelelő mélységben – igenis csendben lehet és lámpát is csak akkor hagyjunk égve az éjszakára, ha a gyerek ezt kifejezetten igényli.