5 tévhit a gyereknevelésről

Minden egyke elkényeztetett, felvilágosítás csak tiniknek... Olyan elképzelések, amelyekkel érdemes minél hamarabb leszámolni. Összeszedtünk 5 tévhitet, és gyakorlati tippekkel is szolgálunk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 18. czefernek.lena

1. Az egyke elkényeztetett

A gyerek nem csak a testvére mellett tanulhatja meg, hogy nem mindig ő az első, és hogy ne legyen irigy. A húgokat és öcsikéket pótolják a játszópajtások.

A gyakorlatban: Érdemes biztatni a gyereket: hozza haza játszani a barátait. Az egykék az édestestvér hiányát ugyanis tartós és szoros barátságokkal helyettesítik.

2. A szülő lehet a legjobb barát

A kicsinek szükséges szabályokat előírni, korlátokat szabni, amelyeket viszont csak következetes szülőktől fogad el. A gyerek visszaélhet vele, ha édesanyja vagy édesapja kizárólag barátként viszonyul hozzá. Amennyiben nem tanulja meg, hogyan kezelje a feszültséget és a csalódást, nyugtalan és dekoncentrált lesz, később pedig agresszívvé válhat. Állandóan türelmetlenkedni fog, ha hozzászokik ahhoz, hogy bármit azonnal, erőfeszítés nélkül megkaphat.

A gyakorlatban: Amikor fiad vagy lányod állandóan követelőzik, magyarázd el neki, biztosan jó lenne, ha mindenki megkapná, amit csak akar, de a valóságban ez nem így működik. Persze időközönként kivételt tehetsz.

3. Az elvált szülők gyermeke boldogtalan

A válás természetesen mély nyomot hagy a gyerek lelkében, ezen nem lehet változtatni. A szülők nem segítenek azzal sem, ha csak a kicsi miatt maradnak együtt, mivel ezt ő is megérzi. Éppen ezért érdemes minél hamarabb beszélni vele a kialakult helyzetről.