9+1 tipp, ha nagyon fáradt vagy + szavazás!

Alig alszik a kis porontyod és az állandó éjszakázás miatt nagyon álmos vagy? A családháló.hu összegyűjtött néhány ötletet, amellyel elviselhetőbbé teheted a mindennapjaidat ebben a helyzetben is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 14. Paulik András

Életünkben sokszor van olyan időszak, amikor akár önhibánkon kívül egyszerűen nem tudunk eleget pihenni, aludni. Gondoljunk csak az egészen kicsik éjszakai rendszeres szoptatására, de az okok között szerepelhet a nagy stressz, vagy szervi elváltozások is.

Amennyiben „csak” arról van szó, hogy kevés az időnk a pihenésre, néhány praktikával pihentebbé varázsolhatjuk magunkat:

– Kávé, tea

Hatásosabb lehet a kávé hatása, ha nem egyszerre hörpinted fel, hanem elosztva a napon többször kortyolgatsz belőle.

– Vitaminok

Főleg a téli időszakban fontos, hogy megfelelő tápanyagbevitelről gondoskodjunk. Ennek hiányában álmosak és fáradékonyak lehetünk.

– Reggeli

Nagyon fontos hatása van a reggelinek, főleg, ha rostokban-, tápanyagokban gazdagon étkezel, sok plusz energiával láthatod el szervezetedet. Amúgy is általános szabály, hogy inkább sokszor együnk keveset, mintsem nagy lakmározásokkal fárasszuk kimerült szervezetünket!

– Csokoládé

A csokoládé, vagy a szőlőcukor is hirtelen olyan nagy energiabombát ad neked, amely segít koncentrálnod az előtted álló feladatokra.

– Mosakodás

Kézenfekvő ötletnek tűnik, hogy ha úgy érzed lecsukódnak a szempilláid, mosd meg az arcodat hideg vízzel, vagy ha lehetőséged van, tusolj le nem túl meleg vízzel. (Egyesek a kimondattan meleg vízre esküsznek, mondván, az felpezsdíti a vérkeringésedet!)

– Muzsika

Az is hatásos lehet, ha valami nem túl andalító zenét kezdesz el hallgatni. Persze nem olyant, ami a szomszédokat, vagy csecsemőd lelki békéjét kikezdené!

– Mégiscsak próbáljunk meg aludni – erre itt van néhány ötlet:

Lopott alvás, mint az Isten hozta őrnagy úr című filmben (a releváns rész 1:37-től kezdődik!)

 

 

– Mozgás

Ha nincs is időd beiktatni egy kis sportolást a napodba, azt mégis megteheted, hogy akár a zöldségeshez vagy a közértbe nem kocsival mész, hanem sétával teszed meg az utat – ezzel is átmozgatva kicsit a testedet.

– Igyál elég vizet!

Nem elhanyagolható szempont a megfelelő hidratálás. Napi 2-2,5 liter víz bevitele segíthet a regenerálódásban is!

 

– Több fényt!

Húzzuk szét a függönyöket, engedjünk be több fényt, vagy ha erre nincs mód, akkor használjunk megfelelő világítást a lakásunkban!

Vannak ezeken kívül már kipróbált módszereitek?