A 11 hónapos csecsemő

Babánk egyre nagyobb, már feláll, kapaszkodva lépeget, szavakat mondogat, akár egyedül is eszik. Újabb és újabb lépéseket tesz az önállósodás útján.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 25. bauknecht.hajnalka

Babánk egyre nagyobb, már feláll, kapaszkodva lépeget, szavakat mondogat, akár egyedül is eszik. Újabb és újabb lépéseket tesz az önállósodás útján.


Mozgásfejlődés

Bútorokba kapaszkodva feláll, oldalazva lépeget, majd elengedi kezével a támasztékot és segítség nélkül áll.

Elkezd dobálni: kidobja a járókából a játékokat, az etetőszékből a tányért, kanalat. Szívesen pakolgat.

Beszéd

Egyszerűbb szavakat, mint baba, mama már kimond, használja is. Beszélj sokat hozzá, így tanul majd meg ő is a legkönnyebben.

Értelmi-érzelmi fejlődés

Ha kérünk tőle valamit, akkor felénk nyújtja, de nem mindig adja oda. Puszit ad, ha kérünk. Öltözködésnél segít, kihúzza a kezét a kabátból, pulóverből.

Evés

Hagyjuk nyugodtan kísérletezni az evéssel a babát. Lehet, hogy több ételt kell feltörölni a környékről, mint ami a bendőjébe került,  de megéri, ha hamar megtanul egyedül enni, mert akkor te is (viszonylag) nyugodtan végigehetsz egy ebédet vele együtt. Ha nem hagyod, akkor még háromévesen is azt várja majd, hogy te add a szájába az ételt.

Egyre darabosabb ételt adjunk neki, hiszen egy éves kortól már mindent ehet velünk együtt, jó, ha addigra elkezdi megszokni, hogy nem lesz mindig minden pépes.

Alvás

Sokszor küzdelem már az ilyen korú gyereknél a napi két alvás. Úgy tűnik, az egyik, a délelőtti még kevés, de a kettő már sok. Érdemes lassan kitolni kicsit későbbre a délelőtti alvást, esetleg előrébb hozni az ebédet, hogy hosszabban aludjon, ám csak egyszer.

Mit játsszunk vele?

–         A kukucskálós játékokat még mindig szereti, találjunk ki újabb és újabb helyeket hozzá.

–         Egyre jobban érdeklik a könyvek, nézegessünk vele sokat. Utánozzuk az állatok hangját, hamar felismer majd többet is és utánozni próbál minket.

–         Hintáztassuk sokat, ez nagyon jót tesz a fejlődésnek, és általában szeretik is.

–         Nevezzük, mutassuk meg a testrészeket a tükör előtt.

–         Aki már kapaszkodva járni tud, szeret tologatni, ha mást nem talál, akkor székeket. De a padló kímélése céljából jobb valami guruló játékot beszerezni. Ha még nem áll, akkor szívesen tologat autót, egyéb kerekes járgányokat, akkor is, ha kislányról van szó.

–         Készíts egy dobozt neki, amibe mindenfélét eldugdoshat.

–         Mondókázzatok sokat, vidd el valamilyen csoportba is, azt is nagyon élvezik már ilyenkor, ha más babákkal együtt foglalkozunk velük.

–         A csippentő fogást gyakoroltassuk vele apró babokkal. Persze figyeljünk, nehogy orrba, szájba kerüljön a bab, csak annyit adjunk neki (3-4 darabot), amit figyelemmel kísérhetünk).

–         Irány a játszótér!