A 18. hét

A terhesség 18. hetében itt az ideje a következő ultrahangnak! Most már nagy valószínűséggel érezheted kisbabád gyakorlatozását, ami körülbelül olyan érzés, mintha pillangók repkednének a hasadban. Légy résen, a babád már hall téged!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 13. czefernek.lena

A terhesség 18. hetében itt az ideje a következő ultrahangnak! Most már nagy valószínűséggel érezheted kisbabád gyakorlatozását, ami körülbelül olyan érzés, mintha pillangók repkednének a hasadban. Légy résen, a babád már hall téged!


A 18. terhességi hét környékén a leendő anyuka nagyon fontos változást tapasztal, hiszen a pocakban fejlődő kis lurkó jelenléte mostanra válik „kézzel foghatóvá”. Előfordul, hogy gyomorrontásra gyanakszol, de a legtöbben kaparászó, bugyborékoló érzésről számolnak be, ami körülbelül olyan, mintha kedves kis pillangók repkednének a ghasukban. Akkor sincsen baj, ha még nem érzed őt, van, akinél ez a jelenség később, vagy határozottabban fog jelentkezni, például egy kis rúgás által.

Itt az ideje a második ultrahangvizsgálatnak, amely keretében ellenőrzik a belső szerveket és megmérik kisbabád „paramétereit”!  Megtudhatod, mekkora a koponya haránt átmérője (BPD: körülbelül 42 +/- 4 mm), a fejének körfogata (HC: mintegy 151+/- 20 mm), hasának körfogata (AC: kb. 131 mm (+/- 15), combcsontjának hossza (FL: 28 +/- 5 mm) és a a fej-fenék távolság (CRL). Nagy valószínűséggel ekkorra már a kezedben tartod az AFP leletet is és meg tudják neked mondani a pici nemét. Ha fiúcskáról van szó, a 18. hét környékén megkezdődik a prosztata fejlődése.

Méhed a 18. hétre akkora lett, mint egy kókuszdió, magzatod törzsének hossza pedig eléri a fej nagyságát. Babád most már 140-200 grammot nyom és 14 centiméter hosszú, körülbelül olyan méretű, mint egy pritaminpaprika. Szíve napi 30 liter vér pumpálására képes és már sztetószkóppal is hallhatóan verdes. Fülei a helyükön vannak, és működnek is: a babád már hallja tested zajait és a külvilág élesebb ingereit. A légzést is gyakorolja, igaz, most még csak magzatvízzel. Szemhéja egyelőre csukva, de az erős fény őt is zavarhatja, mely ellen kezével védekezik. Érzékszerveinek folyamatos fejlődése mellett alakulnak az ízületei, s a belek is elkezdtek működni. Csontjai keményednek, és idegrendszere is folyamatosan érlelődik.

Számodra ez még mindig egy nyugalmas, örömteli időszak, amit hasfájások, érzelmi hullámzások árnyékolnak. Ha tisztában vagy vele, hogy mindezt a várandósság okozza, könnyebb elviselni a kellemetlenségeket. A legtöbb kismama kezd befelé fordulni és felkészülni a szülésre, ezzel együtt természetesen megjelennek az ezzel kapcsolatos aggályok is. Jó, ha ki tudod beszélni magadból félelmeidet, az is segít, ha pároddal megosztjátok az érzéseiteket.

Lassan a terhesség felénél járunk, ideje néhány dolgot tudatosabban kezelni! A csillapíthatatlan étvágyat például, persze szigorúan diétamentes módon! Mivel néha már nehézséget okoz az alvás (ez egyelőre még enyhébben jelentkezik) egy kis testmozgás nem árt, már csak a fokozatosan jelentkező hátfájás elkerülése érdekében sem! Azt is gondold végig, milyen lehetőségeid vannak a munkahelyeden, továbbá hogy milyen módon szeretnél felkészülni a szülésre!