A babaváró étrend szabályai
Babavárás idején a szokásosnál is komolyabban kell venni az egészséges táplálkozás alapelveit. Így nem keletkezik súlyfelesleg, és számos egészségügyi is probléma elkerülhető.
Babavárás idején a szokásosnál is komolyabban kell venni az egészséges táplálkozás alapelveit. Így nem keletkezik súlyfelesleg, és számos egészségügyi is probléma elkerülhető.
Várandósan a korábbinál körülbelül 300 kilokalóriával több energiára van szükség. Az a tapasztalat, hogy a terhesség előtt normális súlyú kismamáknak valószínűleg nem kell túlsúlytól tartaniuk. Manapság a 10-12 kilós súlygyarapodást tekintik egészségesnek, de nagyok lehetnek az egyéni eltérések. Három alapvető dologra kell mindvégig odafigyelni:
1. minél többféle élelmiszerből álljon össze az étrend;
2. rostdús táplálkozással ellensúlyozzuk a lelassult emésztést, és előzzük meg a székrekedést;
3. rendszeres testmozgással gondoskodjunk jó testi erőnlétünkről és a sport öröméről, mely a magzatnak is jót tesz.
Miért fontos az egészséges étrend?
Mert fontos meghatározója a pocaklakó jövőbeli egészségének, javítja a kismama egészségét, fizikai erőnlétét és lelki egyensúlyát, felkészíti a testet a baba szoptatására, és elegendő energiát biztosít az édesanyának és babájának. A terhesség ideje alatt a fejlődő magzatot a méhlepényen és a köldökzsinóron keresztül az édesanya táplálja. Éppen ezért teljes egészében a kismama étkezésétől függ, milyen minőségű táplálékot és tápanyagokat kap a növekvő gyerek, valamint ezekből hogyan tudja felépíteni saját, alakulóban lévő szervezetét.