A derűs szív jó gyógyszer

Kétségtelen tény, hogy a nevetés élettani hatásait meglehetősen nehéz tudományosan alátámasztani, azonban számos vizsgálat eredménye igazolta a kacagás testi, szellemi, lelki egészségmegőrzésben betöltött szerepét.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 16. szabo.daniel

Kétségtelen tény, hogy a nevetés élettani hatásait meglehetősen nehéz tudományosan alátámasztani, azonban számos vizsgálat eredménye igazolta a kacagás testi, szellemi, lelki egészségmegőrzésben betöltött szerepét.


Ki gondolná, hogy a humor is részese az alternatív terápiák széles tárházának. Nem véletlenül, hiszen a jó kedély gyógyít, és számos betegségtől tud távol tartani.
A humor jótékony hatásairól már az Ótestamentumban is említést tesznek: „A derűs szív jó gyógyszer, a lehangoltság kiszárítja a csontokat.” (Példabeszédek könyve, 17:22). A humor terápiás alkalmazásának legkorábbi írásos feljegyzései a 14. századból származnak, amelyet egy francia sebész, Henry Mondeville írása fémjelez: „A sebész vegyen részt a páciens életének alakításában az életélvezet és boldogság elérése érdekében. A rokonok és barátok derítsék a betegeket jó kedvre, mások meséljenek vicceket nekik.”

A 16. században Martin Luther lelkipásztori tevékenykedése alatt alkalmazta a humort a depressziós hívők gyógyítására. Azt tanácsolta a szomorú lelkeknek, hogy ne szigetelődjenek el, hanem vegyék körbe magukat barátokkal, akik a szürke hétköznapokban is képesek őket megnevettetni.

A modern világban először az 1930-as években jelent meg a humor, mint terápiás eszköz. A gyermekbénulásban szenvedő kisgyermekek kórházi kezelését bohócok vidámságával egészítették ki. Norman Cousin 1979-ben megjelent „Betegség anatómiája”-című könyvében rávilágította az orvostársadalom figyelmét a humor terápiás hatásaira. A reumás ízületi gyulladásban, gerincbetegségekben szenvedők fájdalmait csökkentette humorral.

Kétségtelen tény, hogy a nevetés élettani hatásait meglehetősen nehéz tudományosan alátámasztani, azonban számos vizsgálat eredménye igazolta a kacagás testi, szellemi, lelki egészségmegőrzésben betöltött szerepét. Segíthet a feszültségérzés enyhítésében és a májban, valamint más belső szervben uralkodó nyomás csökkentésében. Erősítheti az immunrendszert, csökkenti a stressz okozta kedvezőtlen élettani változásokat, egyensúlyba hozhatja a test természetes energiáit. A jó humorérzékkel megáldott emberek általában könnyebben tudják leküzdeni a betegségeket és jobban tudják kontrollálni életüket és hosszabb távon képesek megőrizni egészségüket.

Tudományos vizsgálatok eredményei szerint a nevetés hatására nő az immunglobulin-A szint. Ezáltal a nyálkahártyák felszíne védettebbé válik a különféle kórokozók támadásával szemben. Emellett a stressz hormonok szintjét is képes csökkenteni.

A humorterápiát nem csak az alternatív medicina tartalmazza. Sok gyógyító spontán, ösztönösen segíti ezzel betegei felépülését, amelynek szerepe különösen a fiatalabbak és idősebbek körében megfellebbezhetetlen. Természetesen nem csak az orvosok és nővérek a kórházakban, hanem bárki otthon, önmagán is hatékonyan alkalmazhatja.

A most olvasott Egyperces eredeti változatát itt találhatja meg. Ha további érdekességekre is kíváncsi az egészséges életmóddal kapcsolatban, látogassa meg az oldalt!