A “férfibőrt” is ápolni kell

Bőr és bőr között is van különbség, mégis vannak jellegzetességek, melyeket a nemeknél különösen szem előtt kell tartani, ha bőrápolásról beszélünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 04. szabo.daniel

Bőr és bőr között is van különbség, mégis vannak jellegzetességek, melyeket a nemeknél különösen szem előtt kell tartani, ha bőrápolásról beszélünk.


A férfiak aztán van bőr a képükön! Legalábbis a nőkhöz képest. A férfi arcbőr szerkezetileg ugyanis vastagabb, mint a nőké, ami nem csoda, hiszen ellenállóbbnak is kell lennie. A mindennapos, de mindenesetre gyakori borotválkozás is feladja a leckét, arról nem is beszélve, hogy bizony itt is számítanak az évtizedek… Lássuk, mi az, amit érdemes figyelembe venni az apukák arcápolásakor.

Rugalmasság

A férfiak bőre rugalmasabb, mint a nőké, ezért a férfiak elsődleges feladata, hogy a bőrük nedvességtartalmát szinten tartsák. Erre nem alkalmas néha napján elcsenni anya krémét, mert a női krémek a férfi bőr szempontjából túl zsírosak, ezáltal elaknésítják azt és pattanásokat okoznak.

Borotválkozás

A borotválkozás olyan ügy, ami minőséget követel. Nem kell ugyanis különösebben érzékeny bőrűnek lenni ahhoz, hogy egy sima borotválkozás is alaposan kikészítse az arcbőrt. Az ok gyakran többrétű. Fontos az arcbőr előkészítése, amihez gyakran (ezt arcbőre válogatja) nem elégséges, hogy bekenjük habbal vagy zselével. Ezek jó siklást biztosítanak valóban, de a régimódi „pemzlis”-szappanos archabosításnak olyan haszna is volt, hogy mechanikusan lazította fel az arcbőrt, így vált az könnyebben borotválhatóvá. A másik fontos összetevő a penge, aminek tényleg pengeélesnek kell lennie, különben rosszul vágja el a szőrszálat (ha egyáltalán). Egy recésen elvágott szőrszál növés közben beakad, visszafordultában begyűlik és gennyes pattanást okoz, arról nem is beszélve, hogy egyenőtlenül nő, így már az egynapos borosta is rémes látványt nyújthat. Ha viszont megfelelően előkészítettük a bőrt, majd helyesen leborotváltuk, utána is fontos az ápolás. Az arcápoló, alkoholos kencék fertőtlenítenek, a pattanások nagy részét (melyek bakteriális okokból alakulnának ki) kiküszöbölik, de egyben szárítják is a bőrt, ezért fontos valamilyen ápoló krém használata.

Az életkor

Nagyjából évtizedes mértékkel lépve a férfibőr is mást-mást követel meg. Lássuk, mik ezek.

30 alatt:    a pattanások legyőzése, és a fenti okokbóli hidratálás a lényeg

30 fölött:     fokozott UV-védelem szükséges, és szintén fokozni kell a bőr nedvességtartalmának megőrzését, itt elsősorban a Hyaluronsav tartalmú krémek jöhetnek szóba, lehetőleg emelt C-vitamin tartalommal

40 fölött:     csökken a kollagéntartalom, ezért ezt javasolt pótolni, vagy olyan krémet választani, ami serkenti a bőr kollagéntermelését, az A-vitamin pedig jót fog tenni a ráncoknak

50 fölött:     ekkor a bőr már ötször lassabban regenerálódik, mint fiatal korban, ezért a választotta krémben a következők legyenek: antioxidánsok, fényvédők, vitaminok. És ami a legfontosabb lenne, és a leggyakrabban elfelejtik: a rendszeres tisztítás!