A fogyimánia a gyerekek egészségét kockáztatja

Divatdiéták? Karcsúság mindenáron? Fogyimániás tinik, cérnavékony kismamák? Császár kérésre, mielőtt túl nagyra nő a pocak? Unokáink is bánni fogják!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 30. czefernek.lena

Divatdiéták? Karcsúság mindenáron? Fogyimániás tinik, cérnavékony kismamák? Császár kérésre, mielőtt túl nagyra nő a pocak? Unokáink is bánni fogják!


Szívbetegség, rák, diabétesz. Csupán néhány az egész életet meghatározó krónikus betegségek közül. Néhány kórokot ismerünk, például az artériák elmeszesedését, a vérnyomás megemelkedését vagy az inzulinrezisztencia kialakulását, de miért van az, hogy egyeseknél nagyobb eséllyel jelentkeznek, mint másoknál? Az elhízás, a dohányzás és a stressz mind-mind közrejátszhat, a géneknek is van szerepük, azt azonban ezek sem magyarázzák, miért volt száz évvel ezelőtt ritka a szívkoszorúér-betegség, most pedig világszerte a leggyakoribb halálok. A krónikus betegségek megelőzésére irányuló kutatások nagyrészt kudarcot vallottak. Hamarosan 250 millió cukorbeteg lesz a világon, sokan közülük nem túlsúlyosak, sőt rendszeres testmozgást is végeznek.

A biztos alap a fontos

A legújabb kutatások szerint a krónikus betegségekben szenvedő emberek gyakran az átlagtól eltérően fejlődtek az anyaméhben és gyermekkorukban. Születési súlyuk általában a normális tartomány alsó határán van. Úgy tűnik, az emberek is olyanok, mint az autók. Tönkremehetnek, ha rázós úton közlekednek, a lerobbanásnak azonban sokkal nagyobb az esélye, ha eleve rosszul szerelték össze őket.