A hét hónapos csecsemő

A hét hónapos baba már igazi felfedező. Minden érdekli, mindent meg akar fogni, mindenhova el akar jutni. Hallgat a nevére, és tetszik is neki, ha sokszor a nevén szólítjuk. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 10. bauknecht.hajnalka

A hét hónapos baba már igazi felfedező. Minden érdekli, mindent meg akar fogni, mindenhova el akar jutni. Hallgat a nevére, és tetszik is neki, ha sokszor a nevén szólítjuk.


Értelmi fejlődés, játék

Ennyi idős korára a babának kialakul a teljes színlátása, a távoli dolgokat is jól látja, követi a szemével. Képes a rész-egész összefüggések felismerésére: ha például a játék kikandikáló sarkát látja a játszószőnyeg alatt, tudni fogja már, mit kell keresnie ott. Érdemes babatükröt is a kezébe adni, mert bár még nem tudja, hogy saját magát látja a tükörben, azért lelkesen elcseverészik majd a tükörképével. A maga módján kommunikál velünk. A karját nyújtja felénk, ha azt szeretné, hogy felvegyük, vagy evésnél összeszorítja a száját, ha már nem kér többet.

Mozgás

Megkezdődik a „kutyázás”, amikor négykézláb állva előre-hátra himbálja magát, így készülve a nagy indulásra. Sok baba felül hét hónapos korára. Erőltetni persze nem szabad, továbbra se támasszuk ki párnákkal. Ha nagyon ülni szeretne, az ölünkbe ültethetjük úgy, hogy megtámasztjuk a hátát. Ugyanez vonatkozik az állásra, járásra is. Ha fel tud állni egyedül, persze ne akadályozzuk. Sok baba szeretne a szülő kezébe kapaszkodva járkálni, ami egyrészt nem tesz jót a gerincének, másrészt magunkkal szúrunk ki, mert a következő hónapokban egész nap sétálhatunk vele, míg meg nem tanul egyedül is járni.

Ha már tud ülni, vehetünk neki etetőszéket, nagyon fogja élvezni, hogy ő is az asztalnál ülhet  a családdal együtt.

Beszéd

Továbbra is szótagokat ismételget, hangosan nevet, utánozza a beszédet, kezdi mondogatni, hogy „nem”.

Fogzás, evés

Mivel már komolyan fogzik (még akkor is, ha ennek nem látjuk az eredményét egyelőre), mindent a szájába vesz, mindent rágni akar (kivéve persze az erre való rágókát). Ha a répával, krumplival, almával, őszibarackkal már megbarátkozott, tehetünk a krumplihoz egy kis cukkinit, salátát. A főzelékhez most már adhatunk egy kiskanálnyi csirke-vagy pulykamellet és egy kávéskanálnyi étolajat. Ízesíthetjük petrezselyemmel, kaporral. Sót még mindig ne adjunk az ételekhez! Gyümölcsből megkóstolhatja a banánt és a körtét is.

Forduljunk szakemberhez, …

– ha 6 hónapos kora után a csecsemő egyre kevesebb hangot ad, hangokat nem utánoz, 
– ha nem gőgicsél,
– ha nem érdeklődik a hangokat adó játékok után,
– ha még nem nyúl a játéka felé,
– ha nem forog, nem kúszik.