A kisbabám is allergiás lesz?

Vajon megelőzhető-e az allergia? Mit tehet a szénanáthás édesanya, hogy gyerekénél ne alakuljon ki a betegség?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 09. szabo.daniel

Vajon megelőzhető-e az allergia? Mit tehet a szénanáthás édesanya, hogy gyerekénél ne alakuljon ki a betegség?


Az allergia megelőzéséről számtalan egymásnak ellentmondó javaslatot hallhatsz. Nemcsak a tudományos kutatások hoznak újabb eredményeket, hanem a környezetünkben lévő allergének is változnak, a szervezet tűrőképessége szintén – ezért nehéz győztes stratégiát kialakítani az allergia ellen. Az orvosok éppen aktuális ismeretei szerint néhány irányelvet követhetsz:

– Az allergiás hajlam örökletes tényező. Ha több családtag allergiás , a hajlam erős, nagyobb a veszélye annak, hogy a gyereknél is jelentkezik egyszer.

– Olyan tág az allergének köre, hogy szinte lehetetlen valamennyit kizárni, illetve az óvatosság nagyban ronthatja az életminőséget, akárcsak az allergia maga.

– A fajidegen fehérjék közül a tejfehérje jelenti a legnagyobb kockázatot, ezért ezt egyéves kor után is csak fokozatosan és lassan vezesd be az étrendbe. A fokozatosság és a megfigyelés minden új ételnél kiemelten fontos: mindig figyeld kisgyereked bőrét, emésztését, viselkedését, esetleges megbetegedését egy-egy étel fogyasztása után. Lehet, hogy kiderül, már korábban bevezetett étel okoz bizonyos tüneteket.