A kiskamaszok negyede dohányzik

Habár az elmúlt harminc évben folyamatosan csökkent a dohányosok aránya hazánkban, a felnőtt lakosságnak még mindig huszonkilenc százaléka cigarettázik, fejtette ki Demjén Tibor, a Dohányzás Fókuszpont vezetője a Rádió Orient stúdiójában. A tizenhárom-tizenöt évesek körében végzett országos, reprezentatív felmérés pedig azt mutatja, hogy a fiatal dohányosok aránya csak egy százalékkal marad el a felnőttekétől.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 25. bencze.aron

Habár az elmúlt harminc évben folyamatosan csökkent a dohányosok aránya hazánkban, a felnőtt lakosságnak még mindig huszonkilenc százaléka cigarettázik, fejtette ki Demjén Tibor, a Dohányzás Fókuszpont vezetője a Rádió Orient stúdiójában. A tizenhárom-tizenöt évesek körében végzett országos, reprezentatív felmérés pedig azt mutatja, hogy a fiatal dohányosok aránya csak egy százalékkal marad el a felnőttekétől.


A fiatalok körében riasztóan magas a vízipipázók száma is, a kamaszok húsz százaléka használja a vízipipát, pedig kétszáz szál cigarettának megfelelő füstöt, és ötven szál cigarettának megfelelő szénmonoxidot tartalmaz egy adag. A dohányzásnak mindössze egy egészséges alternatívája létezik: abba kell hagyni, mutatott rá Demjén Tibor.

Az e-cigarettákat néhány éve árusítják Magyarországon, a 2011-es jogszabályváltozások után pedig különösen megugrott az eladások száma. A porlasztó és akkumulátor segítségével az e-cigaretta belsejében lévő, nikotintartalmú folyadék páraszerű eleggyé válik, ezt lélegzi be a dohányos a szipkán keresztül. Nikotintartalma miatt az országos tisztifőorvos szolgálat indítványozta, hogy gyógyszerként kelljen engedélyeztetni az egyes típusokat, végül azonban nem történt meg ez a lépés. A nemdohányzók védelmében szóló törvény módosítása miatt rendkívül nagy a kereslet a termékek iránt, a fogyasztók követelik, hogy hozzájuthassanak, hatásairól pedig nincs megfelelő mennyiségű információ. Az Európai dohánydirektíva irányelvei alapján bizonyos koncentráció alatt vény-nélküli gyógyszerként forgalomban maradhatna, míg bizonyos koncentráció fölött csak vényköteles gyógyszerként lehetne megvásárolni. A WHO és az egyéb szakmai szervezetek nem tartják megalapozottan leszokássegítő szernek, mivel nincs még olyan tanulmány, ami ezt a tulajdonságát alátámasztaná, szögezte le a szakértő.

A dohányzók mindegyike gondolkozik a leszokáson, de általában doktori utasításra, egészségügyi problémák miatt jutnak elhatározásra, fejtette ki Demjén Tibor. Az intézet honlappal (leteszemacigit.hu) és telefonos ügyfélszolgálattal segíti a leszokni vágyókat. A weblapon leszokási naplót vezethetnek, kitölthető egy teszt a nikotinfüggés mértékéről, ami személyre szabottan ajánl leszokási módszert, de a leszokni kívánó környezete számára is feltöltöttek egy tanulmányt, gyakorlati kézikönyvet, ami a segítségnyújtás gyakorlatát mutatja be a hozzátartozók számára. A kék szám munkaidőben hozzáférhető, az ügyfélszolgálatos munkatárs segít a hívó fél lakóhelyéhez legközelebb eső leszokást segítő rendelés elérhetőségeinek megadásában. A nemdohányzók védelmében szóló törvény változtatásait is lehet véleményezni, és fogadják a törvény be nem tartásának bejelentését is.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény 2012. január elsejével lépett életbe, és nagy támogatottságnak örvend. A szállodákban kijelölt szivarszobákon, a pszichiátriákon, börtönben és gyárakban kijelölt dohányzóhelyeken kívül minden zárt légtérben tiltott a dohányzás. 2012 április elsejéig türelmi időt határoztak meg, azóta azonban folyamatosan ellenőrzik és szankcionálják a különböző egységtípusokat. Az egészségügyi szolgáltatók mellett a szórakoztató,- és vendéglátóipari létesítményekben, a büntetés-végrehajtási intézményekben, a közterületen, és a közlekedési eszközökön ellenőriznek. Az elmúlt egy évben több mint ötvenhatezer ellenőrzést indítottak, és tizenkétmilliónyi bírságot szabtak ki.

A zárt helyen dohányzó személyt húsz és ötvenezer forint közötti büntetésre, a nem intézkedő, ám eljárásra jogosult személyt száz-kétszázezer forint büntetésre, az intézményt, létesítményt pedig másfél-két millió forintra szankcionálhatják. Az eddig megbüntetett intézmények javarészt vendéglátó és közforgalmú intézmények, például bevásárló központok voltak.

A bevezetésre kerülő trafiktörvénnyel megtörténik a hozzáférés korlátozása, ami megkönnyíti majd az ellenőrzéseket is. A nemzeti fogyasztóvédelmi hatóság felmérései alapján a tizennyolc év alattiak könnyedén hozzájuthatnak a cigarettához, szinte sosem utasítják vissza őket. A trafiktörvény bevezetése után csak hat,- nyolcezer egységet kell majd ellenőrizni, ami jelentősen megkönnyíti a hivatal munkáját. A reprezentatív, országos felmérés alapján a tizenhárom-tizenöt év közötti dohányosok tizenhét százaléka tíz éves kora előtt kezdett dohányozni: ez az arány a korlátozott hozzáféréssel javítható lenne – mondta a rádió vendége.