A kórházak érdeke a több császármetszés

Néhány nagy amerikai biztosítótársaság kampányt indított a 39. hét előtt végzett szülésindítás és a programozott császármetszés ellen.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 24. bencze.aron

Néhány nagy amerikai biztosítótársaság kampányt indított a 39. hét előtt végzett szülésindítás és a programozott császármetszés ellen.


“Kényelmetlen? Itt nyom, ott nyom? Nem tudsz tőle jól aludni? Túl nagy lesz a pocakod? Vegyük ki!” Egyáltalán nem ritka az Egyesült Államokban, hogy minden egészségügyi indok nélkül már akár a terhesség 37. hetében megindítják a szülést, vagy császármetszést végeznek. Egyre erősödik ez a tendencia, annak ellenére, hogy a terminus előtt indított szülés és császármetszés igen kockázatos művelet. Az Egyesült Államokban jelenleg a császármetszés a leggyakrabban végzett műtét. (Ma már minden harmadik szülés császármetszéssel végződik.) Ennek egyik oka, hogy egyre gyakoribb a korai szülésindítás. Az indításra, műtétre a terhesség egyre korábbi szakaszában kerül sor, így egyre nagyobb a további beavatkozások kockázata, és a babák egyre sérülékenyebbek.

A biztosító bekeményít

Egy átlagos császármetszés 24 300 dollárba, míg a sima szülés 15 200 dollárba kerül. A biztosítótársaságok – hiszen az ő pénzük forog kockán – felfigyeltek az emelkedő költségekre. Az Aetna, az Egyesült Államok harmadik legnagyobb biztosítótársasága nagyon egyszerű megoldást talált: a császármetszés és a hüvelyi szülés árát közel egyenlő összegben határozza meg. Így megszűnik a kórház anyagi érdekeltsége. A Cigna is hasonló intézkedéseket hozott, ráadásul bónuszpontokat ígért azoknak a kórházaknak, amelyek csökkentik a 39. hét előtti szülésindítások vagy császármetszések arányát. A biztosítók az anyák számára is készítenek felvilágosító oktatóanyagokat és filmeket.

– Először azt mondtuk, rendben, indítsuk pár nappal a 39. hét betöltése után! – mondja Eliot Main, a California Pacific Medical Center szülész-nőgyógyász főorvosa. – Aztán azt, hogy próbáljuk a 38. héten, aztán a 37.-en. Évről évre haladtunk visszafelé…
Több oka van annak, hogy emelkedik a császármetszések aránya és a szülésindítások száma. A nők ma idősebb korukban szülnek, az orvosok és a páciensek keresik a kényelmes megoldást, és a biztosítótársaságok is többet fizetnek a beavatkozásokért. Miközben – tévesen – azt gondoljuk, hogy a császármetszés a hüvelyi szülés biztonságos alternatívája.

Mindent a kényelemért?

– Az egyén és a társadalom is a kényelemre törekszik – mondja Patricia Stephenson szülész, a Cigna munkatársa. – Ha egy pici probléma merül fel a terhességgel kapcsolatban, vagy ha már kényelmetlenséggel jár az anya számára, azt mondjuk: Persze! Miért ne? Fejezzük be! Vagy: Vegyük ki a babát!
A szülésindítás vagy a császármetszés természetesen indokolt lehet, ha veszélybe kerül az anya és/vagy a baba egészsége. A császár elkerülhetetlen például harántfekvés vagy elöl fekvő lepény esetén, vagy ha az anya magas vérnyomással küzd. Ám ezek az esetek nem fedik le a 33 százalékos császárarányt, és azt sem igazolják, hogy a szülésindítások száma indokoltan nőtt két évtized alatt a duplájára.