A nagy pelenkateszt – Eljött az igazság pillanata!

A kislányom születése óta edzem az ujjaimat egy pelenkatesztre, és most végre ennek is eljött az ideje. Na igen. Az örök alapkérdések egyike a pelenka. Milyet, honnan, mennyiért? Prémium pelenka, környezettudatos, középkategóriás vagy mosható?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 03. bencze.aron

A kislányom születése óta edzem az ujjaimat egy pelenkatesztre, és most végre ennek is eljött az ideje. Na igen. Az örök alapkérdések egyike a pelenka. Milyet, honnan, mennyiért? Prémium pelenka, környezettudatos, középkategóriás vagy mosható?


Több oldalról lehet megközelíteni a kérdést. Az első időszakban, míg a baba nem kap szilárd táplálékot, a széklet hígabb, a babapopsi talán még érzékenyebb. Tisztában kell lennünk tehát gyermekünk képességeivel és testi adottságaival. Vannak gömbölydedebb és “hosszúkásabb” babák, és amelyik pelenka jól működik az egyiknél, kudarcot vallhat a másiknál.

Most nem fogom külön taglalni a hozzátáplálás előtti, illetve utáni állapotokat, részben mert az elsőre már nem emlékszem, részben mert technikailag nincs hatalmas különbség a kettő között, inkább megpróbálok átfogó képet nyújtani a piacon most fellelhető pelenkákról.

Pampers Sleep&Play
Ár-érték arány szempontjából a legtökéletesebb választás, ezért is tartottam ki mellette sokáig, de sajnos az éjszakák kifogtak rajta, hiába “sleep”. A “play” résszel nem voltak problémák, egész jól viselte a gyűrődést, bár azért elég gyakran kellett cserélni. Nagyobb kirándulásokat, utazásokat, vagy bármely olyan helyzetet, amelyben nem tudsz elég gyakran pelenkát cserélni, sajnos nem igazán bír ki. Előnye még, hogy nagyon könnyű és vékony, nyári melegben kellemes viselni a babáknak, nem izzadnak bele. Kialakítása a nyúlánkabb babáknak kedvez, dundiknak combnál nem a legjobb.

Softino
A Lidl saját márkája kis bálnácskákkal szórakoztatja a pelenkázó anyákat. Ez mindenképpen jó kedvre derített. A pelenka egész magasan feljön deréknál, viszont a combnál lévő gumi nem túl erős, és könnyen kiszalad, aminek nem kellene. A bőrrel érintkező felület viszont sajnálatos módon túlságosan szintetikus, hamar kipirosodik a vele érintkező bőr.
Csak “vészhelyzeti tartaléknak” használom.

Babylove – DM saját márka
A népszerű drogérialánc a kismamák Mekkája, a gyes nagy része biztosan itt végzi, a nagyon jól kitalált törzsvásárlói kedvezményrendszernek köszönhetően. Saját márkás termékekben általában nagyon erősek, de pelenkafronton sajnos nem sikerült az élmezőnyben teljesíteniük.
A kialakítás leginkább a Pampersre hajaz, deréknál nem jön fel magasan, combnál a gumija jó, de valahogy a nedvszívás nem az igazi, több balesetet is elszenvedtünk a használatakor.