A nyolcadik hét

Az első trimeszter második felében járunk, a nyolcadik héten elkezdheted szedni a vitaminokat! Ne ijedj meg, az émelygés még tart egy darabig, de cserébe kisbabád arcocskája is formálódik! Itt az ideje a terhesség körüli teendők végiggondolásának!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 05. czefernek.lena

Az első trimeszter második felében járunk, a nyolcadik héten elkezdheted szedni a vitaminokat! Ne ijedj meg, az émelygés még tart egy darabig, de cserébe kisbabád arcocskája is formálódik! Itt az ideje a terhesség körüli teendők végiggondolásának!


A méhed a nyolcadik héten még csak akkora, mint egy lúdtojás, a külvilág számára tehát állapotod még láthatatlan. Van, akinél még ilyenkor is tart az émelygős időszak, mások kívánóssá válhatnak az első trimeszter második felére. A terhesvitamin szedése már erősen ajánlott, főleg a vasnak van fontos szerepe, ezért figyeljünk rá, hogy abból eleget juttassunk a szervezetünkbe! Ha tehetjük, válasszunk valamilyen kismamáknak ajánlott sportot és kérhetünk szakembertől étkezési tanácsokat is jó közérzetünk megőrzése céljából.

A gyakori émelygés a legtöbb nőnél súlycsökkenést eredményez, aki azonban csipeget a gyomorégés ellen, a nyolcadik héten is számolhat néhány kilós súlygyarapodással. A hormonális változások hatása alhasi vérbőséget eredményez, aminek következménye a gyakori pisilési inger. A kellemetlenségeket elkerülendő, este már csak kevés folyadékot fogyassz!

 

Kisbabád a nyolcadik hétre már nagyon komoly fejlődésen esett át, s naponta 1 millimétert növekszik. Még csak másfél gramm, és mindössze 14-20 milliméter, de már látható a felső és az alsó végtagjának kezdeménye és kimutatható a gerincoszlopa is. A lényeges belső szervei is mind megvannak de még nagyon kezdetlegesek. Arcocskája is elkezd formálódni: a nyolcadik héten megindul a szem, valamint a belső és a középfül fejlődése, sőt, a felsőajak és az orrocska is láthatóvá válik. Babádnak megindul a vizelettermelése és 4 határozott kamrára válik szét a szíve, amely 150 ütem/percet ver – a tiéd kétszeresét.

A nyolcadik héten elkezdhetjük végiggondolni a terhességgel kapcsolatos teendőket is.  Ha még nem kerestünk fel nőgyógyászt, sürgősen pótoljuk, hogy elvégezhesse az első rutinvizsgálatokat. Látogassuk meg a védőnőnket, aki megnyugtató választ adhat a felmerülő problémákra és azt is gondoljuk végig, kinél szeretnénk szülni, milyen segítőkre lesz majd szükségünk (szülésznő, dúla, nőgyógyász). Jelentkezzünk be hozzájuk időben!