A párkapcsolat belső világa – Pál Feri atya gondolatai

Kutatók megfigyelték, hogy az állatoknál a falkavezér stresszhormon-szintje addig alacsony, amíg nyeregben érzi magát – de ha fenyegetik a pozícióját, hirtelen megugrik, és tartósan magas marad. Így van ez az embereknél is, egy önmagában bizonytalan családfő, aki rosszul kötődik, azt is támadásnak fogja értékelni, ami nem is az.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 05. Paulik András

Az előző előadás a párkapcsolatot tágabb rendszerbe helyezte. Most Pál Feri atya visszakanyarodott a párkapcsolat belső viszonyaihoz.


Egy tartós, megelégedett kapcsolat kialakításához szükségünk van a kötődés és oldódás feszültségének elviselésére. A kapcsolat elején a kötődésnek van fontos szerepe, később az autonómia vágya lesz egyre erősebb. A házasság középidejében teljesen normális jelenség a kötődés gyengülése, majd mikor a gyermekek kiröppennek, újra eljön az ideje a kötődés megerősödésének.

Az atya majomkísérletek példáján mutatta be, milyen fontos a korai gyermekkorban a zavartalan kötődés kialakítása. A kísérletek azt modellezték, milyen hatása van, ha egy gyermeket bölcsődébe adnak. A kismajmok hasonló élethelyzetbe kerülve sokkal idegesebbé, agresszívabbá váltak, és ami a legfontosabb, egész életükre maradandóan nehezebben tűrték a stresszt a kontrollcsoport tagjainál. Ma minden második ember nehezen kötődik, és a stresszre is túlzó választ ad. A bölcsődébe járás, vagy az anyától való bármilyen korai elszakadás előrevetíti a felnőttkori stresszproblémákat.

Kutatók megfigyelték, hogy az állatoknál a falkavezér stresszhormon-szintje addig alacsony, amíg nyeregben érzi magát – de ha fenyegetik a pozícióját, hirtelen megugrik, és tartósan magas marad. Így van ez az embereknél is, egy önmagában bizonytalan családfő, aki rosszul kötődik, azt is támadásnak fogja értékelni, amit nem is az.

Fontos a jó kapcsolatban a családi identitás, önazonosság megléte. A családtagok közösen reflektálnak élményekre, együtt tevékenykednek és a közös reflexió az egyéni identitás részévé válik.

A jó családi környezetben a tagok tapasztalati úton tudják, hogy számíthatnak egymásra. Az összetartozás tudata olyan erős, hogy nem is muszáj állandó kapcsolatban maradnunk a családtagunkkal, ez az érzés akkor is megvan.

Manapság az érzelmi összetartozás a házasságok alapja. Ezt segítheti a cselekvés szintjén az interakció gyakorisága, az érzelmi telítettség, az érzelmek minősége és az érzelmi kapcsolat szorossága. A szerelem múlásával a szeretet minősége a meghatározó. Ahogy a majmok endorfin-szintje tizenöt perc kurkászás után a duplájára nő, ugyanígy ha mi is törődünk egymással, ugyanezt a hormonszintet fogjuk létrehozni, és a tudatos törődés segíthet a kiüresedő kapcsolaton.