A sikeres házasság titka

"Már a kezdetekkor kiderült, hogy egyáltalán nem illünk össze, rengeteget veszekedtük. Anyagi gondjaink nem voltak, de neki már fél év után hiányzott a szabadsága. Én viszont azért kapaszkodtam ebbe az egészbe, mert nem akartam kudarcot vallani a családom előtt, akik előre figyelmeztettek, hogy ennek nem lesz jó vége."

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 13. czefernek.lena

A válások világszerte egyre növekvő számának láttán sokakban felmerül a kérdés: vajon mi lehet a sikeres házasság titka? Ez a kérdés szinte minden korosztályt érint, és mindenki életében döntő szerepet játszik. Az egyre rosszabb statisztikai adatok okait roppant nehéz megmagyarázni, talán egy szemszögből nem is ehet. Éppen ezért a Családháló ismét egy cikksorozatba kezdett, melyben „A sikeres házasság titkát” kutatja.


Először egy, már válást átélő hölgyet- és anyukát kértünk meg, mesélje el nekünk történetét. Az ő esetében rengeteg, a rossz házassággal kapcsolatos negatívummal szembesülhetünk és persze sok igazsággal is, hiszen ki ismerhetné jobban egy válás okát, mint maga az “áldozat”?!

Akkor talán kezdjük az elején: amikor belevágtál a házasságodba, voltak arra utaló jelek, hogy ez esetleg nem fog működni?

Először is nagyon fiatal voltam, szinte gyerek. Tizennyolc éves. Most visszagondolok, és utólag látom, hogy igenis voltak arra utaló jelek. Többek között a családom is ellene volt, ám én ekkor inkább a magam feje után mentem. Engem akkoriban nem is igazán az érzések, hanem egy önálló élet, a szabadság érzése vezérelt. Mint utóbb kiderült, a volt férjem sem gondolkodott erről másképp.

A házasság ideje alatt milyen problémák merültek fel?

Már a kezdetekkor kiderült, hogy egyáltalán nem illünk össze, rengeteget veszekedtük. Anyagi gondjaink nem voltak, de neki már fél év után hiányzott a szabadsága. Én viszont azért kapaszkodtam ebbe az egészbe, mert nem akartam kudarcot vallani a családom előtt, akik előre figyelmeztettek, hogy ennek nem lesz jó vége.

Mit gondolsz, meg lehetett volna bármivel menteni ezt a házasságot?

Szerintem nem lehetett volna. Sajnos nem volt szerelem, és én ezt már akkor tudtam amikor összeházasodtunk. Mint már az előbb említettem kizárólag dacból volt az egész.

Hogyan merült fel a válás gondolata?

Mivel ott volt a gyerek, tulajdonképpen nekem eszembe se jutott. A volt férjem teljesen váratlanul bejelentette, hogy szabadságra van szükségre, nagy terveket szövögetett a jövőjével kapcsolatban, amibe mi a gyerekkel nem fértünk bele. Én már kész tények elé voltam állítva, hogy beadta a válókeresetet.

Hogyan zajlik, mikkel jár egy válóper?

Az én válóperem olyan gyorsan és hirtelen zajlott le, hogy nem volt időm még ügyvédet sem fogadni. Először egy békítő meghallgatásra voltunk berendelve a bíróságon, de a jogi tanácsadó, akihez segítségért tudtam fordulni, azt tanácsolta, hogy ha én is válni akarok, akkor nem kell megjelennem. Ezután hamarosan kitűzték a bontóperről a tárgyalást. Nálunk a vagyoni megosztás nem volt vitás, így egy tárgyalással ”megúsztuk” az egészet. Ettől függetlenül egy ilyen válóperes tárgyalás nagyon fájdalmas és megalázó. Olyan családi, belső dolgokról kell beszélni idegen embereknek, amiket soha nem mondanál el másnak. Ráadásul esetemben a volt férjem azért, hogy indokolja a válásának az okát, két olyan tanút is hozott ellenem, akik igazából rólam szinte semmit nem is tudtak. Tulajdonképpen a gyerekkel próbáltak sarokba szorítani. Nekem minden anyagi járandóságról le kellett mondanom, hogy a gyerek nálam maradhasson. Ezért nem volt vitás az anyagi megosztás, mint azt az előbb említettem, mert nekem a gyerek volt az első. Ezek után az apának megítélték a kötelező láthatási jogot, minden második hétvégén az én lakásomon találkozhatott vele, de a kizárólagos gyámja én lettem.

Megbántad, hogy hozzámentél ahhoz a férfihoz?

Valamilyen szinten igen, megbántam. Hiszen több évre nyúló szenvedést, fájdalmat okozott. Ugyanakkor ott van a rengeteg tapasztalat, amit elsajátítottam, és természetesen első sorban a kislányom. Ha ez nem történt volna meg, ő nem lenne ma velem.

Hogyan alakult az életed a válás után?

Nagyon gyorsan talpra álltam érzelmileg, ebből is látszik, hogy nem szerelmi házasság volt a miénk. Új helyre költöztünk, teljesen új életet kezdtem, új munkahelyet találtam magamnak. Egy teljesen átlagos, fiatal, egyedülálló anya életét éltem. Minden programot úgy alakítottam, hogy azt a lányommal együtt tudjam élvezni. Természetesen a szüleim mindenben támogattak, nagyon sok segítséget kaptam tőlük.

 

Az új élethez új párkapcsolat is társult?

Igen, nem sokkal a válás után megismertem a férjemet, akivel már húsz éve boldog házasságban élek.

Mennyivel másabb a jelenlegi házasságod, mint az előző?

Össze sem lehet hasonlítani a kettőt. A jelenlegi férjemnél már az első pillanattól ott volt kettőnk között az a bizonyos szikra, a villámcsapás, szó szerint szerelem volt első látásra és ez azóta is töretlen. Az előző férjemnél hiába nem voltak anyagi problémáink, nem volt szerelem, nem voltak érzések. Most annak ellenére, hogy hozzánk hasonló más családokkal együtt nekünk is vannak anyagi nehézségeink, sosem volt könnyű az életünk, de az érzéseink soha nem koptak meg egymás iránt. Ez bizonyíték arra, hogy kizárólag szerelmen és szereteten alapuló kapcsolatok maradhatnak örök életűek.

Mit javasolnál egy házasodni készülő párnak? Mi lehet a sikeres házasság titka?

A saját példámból kiindulva én nem vagyok a hosszú jegyesség híve. Nem gondolom, hogy több éves együtt élésből, vagy járásból derülne ki, hogy két ember mennyire illik össze. Ez egy olyan érzés, amit ne lehet leírni, vagy szavakba önteni. Én hiszek abban, hogy az érzések vezethetik az embert a józan döntésében és hiszem azt, hogy akármilyen rövid úton kiderül, hogy megtaláltuk a másik felünket. Szerintem ez lehet egy sikeres házasság titka.