A szem betegségei

A legvédtelenebb, legsebezhetőbb szervünk a szemünk. Panaszaink mögött komoly problémák állhatnak, így ne féljünk orvoshoz fordulni akár egy apró nyugtalanító jellel sem.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 01. eckmarietta

A legvédtelenebb, legsebezhetőbb szervünk a szemünk. Panaszaink mögött komoly problémák állhatnak, így ne féljünk orvoshoz fordulni akár egy apró nyugtalanító jellel sem.


Kancsalság

A kancsalság főleg a gyermekek betegsége. Más néven szemtengelyferdülésnek hívják.

Ez a betegség nem csupán esztétikai szépséghiba, hanem a térlátást hiányáról szóló betegség. A két szem két külön képet lát, így kettős látás alakul ki. A gyerekek agya ezen úgy segít, hogy a gyengébb szemből érkező jeleket kiszűri.

Felismerése:

A kancsalság megállapítása előtt számos vizsgálatot elvégeznek a szakemberek, hogy kiderüljön valóban kancsal-e a vizsgált személy, és ha beigazolódik a feltevés, akkor a fokát is megállapítják a kancsalságnak.

Gyanús lehet, ha a két szem nem ugyanoda néz, de a csecsemőknél még a két szem mozgása még nincs összehangolva, ezért ez nehezítheti a felismerést. A takarásos próbában két és fél éves kor alatt először az egyik, majd a másik szemet takarják, és figyelik, hogy a takarás után elmozdul-e a szem valamelyik irányba. Ezt az elmozdulást beállító mozgásnak nevezik. Tompalátásra ad gyanút, ha a gyerek tiltakozik a takarás ellen.

Két és fél éves kor fölött megvizsgálják a látásélességet képekkel. Ha a gyerek (még) nem beszél, akkor kis karton E-t vagy C-t adnak a kezébe, amit a látott irányba fordít.

Ezután végzik a takarásos próbát, amiben a gyerek egy távoli, majd egy közeli pontot néz, és a vizsgálatot végző személy eltakarja az egyik, majd a másik szemet, figyelve, hogy a takaratlan szem nem végez-e beállító mozgást.

Okai:

A kancsalság lehet veleszületett, lehetnek mozgásos vagy érzékelési okai is.

Kezelése:

Ha nem kezelik a kancsalságot, akkor a beteg tompalátóvá válhat, vagyis később semmilyen korrekcióval nem fog majd jól látni.

A kezelés egyszemes kancsalság esetén a nem kancsal szem takarásával kezdődik. Ügyelni kell arra, hogy a jól látó szem ne legyen egy hétnél tovább állandóan takarva, mert akkor az eredetileg jól látó szem válhat tompalátóvá. A takarást hetente egy fél napra szokták megszakítani. Ez a fázis addig tart, amíg a kancsal szem vissza nem nyeri teljes látóélességét.

Ha a kancsalságot kiküszöbölték, akkor a gyerek szemüveget kap, ami a kancsal szemet közelre, a fixáló szemet távolra korrigálja. A teljes látóélesség elérése után megműtik a kancsal szemet. Legjobb a három-négy éves kor, mert ekkor még lehetséges a térlátás kialakulása. A térlátás kialakulását szemtornával segítik

Rövidlátás

A rövidlátás – amit más néven miópiának nevezünk – egy látászavar, amiben a távolabbi dolgok elmosódottnak, homályosnak látszanak. Az emberek 10 százaléka rövidlátó.

Típusai

–          Egyszerű rövidlátás: ez a rövidlátás leggyakoribb típusa. Feltételezhető, hogy örökletes és egyéb környezeti tényezők is hozzájárulhatnak a kialakulásához.

–          Malignus myopia : A szemgolyó hátsó részének sorvadása jellemzi. Az érhártya elvékonyodik, az ideghártya külső rétege pusztul. Az üvegtest elfolyósodik, fehérjeszálak csapódnak ki belőle, amik úszkáló homályokként jelennek meg. Nagyfokú rövidlátás jellemzi, ami nem korrigálható jól

–          Alkalmazkodási görcs:

–          Szürkületi rövidlátás: kis kontrasztok esetén fellépő rövidlátás szürkületkor, este, vagy ködös időben.

–          Lencsemiópia: a szem fénytörő közegeinek megváltozott törésmutatója miatt jön létre. Szürke hályog is okozhatja.

–          Indukált rövidlátás: lehet egyes gyógyszerek bevétele, megnövekedett vércukorszint, szürke hályog, szemműtét vagy más hasonló körülmények

–          Átmeneti rövidlátás: Ide tartozik például az, amikor a kismamák látása terhesség és szoptatás alatt, legfeljebb -1 dioptriával romlik. Ez az elváltozás néhány héttel az elválasztás után visszaáll.

–          Térmiópia

Mi a rövidlátás oka?

A rövidlátás leggyakrabban öröklött eltérés, tehát genetikailag meghatározott. Rövidlátó szülők gyermekei gyakran lesznek rövidlátók. A szélesebb családban előforduló rövidlátás is öröklődhet.

Kis rövidlátást a túlzott számítógépezés, olvasás is okozhat, de ennek más a mechanizmusa.

Felismerése:

Gyakran árulkodó jel, hogy a pici gyermek sötétben rosszul tájékozódik, nagyon közelről nézi meg a játékait, hunyorog. Ez általában a nagyobb fokú rövidlátásra jellemző tünet.

Kisebb fokú rövidlátást nehéz felismerni. A gyermek a lakáson belül jól tájékozódik, játékaival kiválóan játszik és még a legapróbb gyöngyöt is megtalálja, ha elgurul. Hát persze, ugyanis közelre lát jól.

Az óvodás gyermeknél már könnyebben kiderül a rövidlátás. Ha mesét néz, közel megy a TV-hez. Ha nagyobb fokú a rövidlátás, akkor szóvá is teszi, hogy nem látja, amit mutatnak neki a távolban és ilyenkor hunyorog.

Az iskolás gyermek hamar észreveszi, hogy nem látja jól a táblát a hátsó padból.

Korrigálás, kezelés

A szürke hályog okozta rövidlátás műtéttel megszüntethető, vagy a magas glükóz szint által okozott rövidlátás a vércukorszint ellenőrzésével megoldható. Az alkalmazkodási görcs a sugárizmokat bénító gyógyszerek kis adagjaival kezelhető.

A rövidlátás leggyakoribb fajtájára nincs gyógymód. A látáshibát negatív görbületű, konkáv lencséjű szemüveggel, vagy kontaktlencsével korrigálják.

Vakság

Magyarországon évente 6000-rel nő a vakok száma.

Típusai:

Meg kell különböztetni a részleges és a teljes vakságot, illetve a veleszületett és a szerzett vakságot.

A teljes vakság esetén az agy egyáltalán nem észleli a fényt, míg a részleges vakságban szenvedőknek gyakran megmarad a fényérzékelésük.

Veleszületett vakság okai:

-a látókéreg elégtelen differenciálódása

-a rendszer egyes elemeinek hiánya

 -a szem és az agy közötti kapcsolat hiánya

– genetikai örökség, például retinopathia pigmentosa, fiatal kori makuladegeneráció

Szerzett vakság okai:

Cukorbetegség –  a cukorbetegségből szerzett vakság 16 százalékát teszi ki a vakság okainak. Mind a frissen felfedezett cukorbetegség, mind a magas vérnyomás esetén el kell jutni szemészeti vizsgálatra, majd évente szükséges kontrollra járni, hogy a szemészeti szövődmények időben végzett lézerkezeléssel megelőzhetők legyenek.

Zöldhályog – Sajnos fennállása esetén először a perifériás látóidegrostok károsodnak, így mire a beteg a látásában romlást érez, az állapot eléggé előrehaladott.

Szürkehályog  – Magyarország ebben a tekintetben kiemelkedő, hisz a szürkehályog miatti vakság 1976  óta folyamatosan és drasztikusan csökken, mivel fantasztikus műtéti lehetőségek vannak.  A műtétnek gyakorlatilag nincs ellenjavallata, egynapos ellátás keretében is elvégezhető.

Sok vak, köztük született vakok is, látnak álmukban. Náluk a látókéreg a nem látáson alapuló érzéki tapasztalatok birtokában is elképzeli, hogy néz ki a világ, hogy néznek ki az emberek. Sőt, még színeket is látnak, de a színeket a született vakok nem tudják leírni. A való világból vett tapasztalatok híján az agy nem tudja eltalálni a külvilágban fellelhető színeket.