A tévénézés szabályai

Senki nem tagadhatja, hogy a tévénézés nagy vonzerőt jelent egy gyermek számára. A kérdés az, mennyire engedjük, hogy gyermekünk több-kevesebb időt töltsön a képernyő előtt?    

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 06. Gyarmati Orsolya

Senki nem tagadhatja, hogy a tévénézés nagy vonzerőt jelent egy gyermek számára. A kérdés az, mennyire engedjük, hogy gyermekünk több-kevesebb időt töltsön a képernyő előtt? 


Egy három-ötéves életét elképesztő fizikai, mentális és érzelmi fejlődés jellemzi. Éppen ezért ajánlja az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiája, hogy az ebben az életkorban lévő gyermekek semmiképpen ne töltsenek napi egy-két óránál többet tévézéssel. Fordítsák inkább idejüket aktív tevékenységekre, hiszen elsődleges feladatuk a világ felfedezése. Az akadémia szakemberei úgy vélik, napi fél-egyórányi nyugodt, üldögéléssel és a gyermekek életkorának megfelelő műsor megtekintésével töltött idő nem okoz semmilyen kárt, fontos azonban megfontolnunk néhány tanácsot. 

 
Először is ne hagyjuk, hogy a gyerek ide-oda kapcsolgassa a készüléket. Ha vége van a műsornak, kapcsoljuk ki a tévét. Sok szülő kizárólag dvd-nézést engedélyez. Ennek a módszernek az a nagy előnye, hogy amikor véget ér a film, az egyben a tévénézés végét is jelenti. Az akadémia szakemberei arra is felhívják a figyelmet, hogy túlságosan sok család étkezik a tévékészülékek előtt. Az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiája szerint ez elfogadhatatlan, hiszen a gyerekek rengeteg hasznos és szocializációjukhoz elengedhetetlen dolgot megtanulhatnak a közös, az ebédlőasztalnál töltött étkezések során. 
 
Természetesen a legtöbb családban nem csak a szülők vigyáznak a gyerekekre. Éppen ezért fontos elmondani a tévénézés szabályait a nagyszülőknek, vagy a babysitternek is, hiszen egy kisgyermek életében a legfontosabb dolgok közé tartozik a kiszámíthatóság, a következetesség és a biztonságérzet. Az akadémia utolsó tanácsa az, hogy a szülők mutassanak jó példát tévénézésből. Ha a gyerek azt látja, hogy a szülők akár órákig is bámulhatjuk a képernyőt, tudni akarja majd, ő miért nem teheti meg ugyanezt.