A túlsúlyos tinédzsereket jobban kiközösítik

A túlsúlyos tinédzserek nagyobb mértékű kiközösítésről, megfélemlítésről adnak számot, mint normál súlyú társaik. Egy felmérés azt is megállapította, hogy nemcsak a diáktársak, de olykor a tanárok és a szülők az elkövetők - írja a Health Day.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 01. bencze.aron

A túlsúlyos tinédzserek nagyobb mértékű kiközösítésről, megfélemlítésről adnak számot, mint normál súlyú társaik. Egy felmérés azt is megállapította, hogy nemcsak a diáktársak, de olykor a tanárok és a szülők az elkövetők – írja a Health Day.


Egy súlycsökkentő program keretében készült felmérés megállapította, hogy a túlsúlyos tinédzserek mintegy 64 százalékát érte már bántalmazás vagy kiközösítés nagyrészt társaitól, de néhány esetben a szülőktől, a tanároktól vagy az edzőktől.

A felmérés eredményei azonban olyan értelemben nem relevánsak, hogy a nem túlsúlyos társakat nem kérdezték meg, hogy őket kiközösítik-e, így a kutatók azt nem tudják megmondani, hogy a túlsúlyos tinédzsereknek mennyivel nagyobb az esélyük a kiközösítésre.

A vizsgálatba mintegy 1500, 14 és 18 év közötti tinédzsert vontak be, akik súlycsökkentő programban vettek részt. A résztvevők 64 százaléka számolt be arról, hogy valaha kiközösítették, vagy bántották a súlya miatt, de csak 20 százalékuk mondta, hogy ez rendszeresen előfordult vele.

Bár pontos adatokat a kutatók nem tudnak, de úgy vélik, hogy a túlsúlyos tinédzsereknek háromszor-hatszor nagyobb esélyük van a kiközösítésre, mint normál súlyú társaiknak.