A világháború hatása az újszülöttekre

Az orvostudomány jelentős fejlődése ellenére rosszabb a baby boom nemzedék egészségi állapota, mint hasonló korukban szüleiké volt, elsősorban az elhízás és a mozgásszegény életmód miatt - vált ismertté egy amerikai tanulmányból.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 10. bencze.aron

Az orvostudomány jelentős fejlődése ellenére rosszabb a baby boom nemzedék egészségi állapota, mint hasonló korukban szüleiké volt, elsősorban az elhízás és a mozgásszegény életmód miatt – vált ismertté egy amerikai tanulmányból.


A második világháború után született, manapság 50-75 éves nemzedék csupán 13 százalékának kiváló az egészsége, szemben szüleik nemzedékével, amelynél ez az arány még 32 százalék volt – derült ki az amerikai orvostársaság folyóiratában, a Jama Internal Medicine című szaklapban közzétett tanulmányból.

“A baby boom nemzedék közismert arról, hogy tevékeny, és nyugdíjba vonulása is későbbre tolódik ki. Ez azonban nem felel meg annak, amit az orvosi feljegyzések tükröznek. Ezért döntöttünk úgy, hogy összehasonlítjuk őket az előző nemzedékhez tartozókkal ugyanabban a korban” – közölte Dana King, a Nyugat-Virginiai Egyetem szakembere, a tanulmány vezető szerzője.

King csoportja az egészségi állapotról és a táplálkozásról készült amerikai felméréseket vetette egybe: az 1946-64 között születettek 2007-10-es adatait apáik nemzedékének 1988-94 közötti adataival, akik akkor 46 és 64 év közöttiek voltak. Általánosságban megmutatkozott, hogy az előbbiek 39 százaléka túlsúlyos, szemben az utóbbiak 29 százalékával, és fizikai aktivitásuk is kisebb. A baby boom nemzedék 16 százaléka cukorbeteg, míg az előző nemzedéknek csupán 12 százaléka volt az. Előbbieknél nagyobb a valószínűsége a magas koleszterinszintnek – tízszer többen szednek koleszterincsökkentőt -, miként a magas vérnyomásnak is. A baby boom nemzedék 35,4 százaléka szed vérnyomáscsökkentőt, szemben az előző nemzedék 23,2 százalékánál. A mostani 50-75 évesek körében kétszer többen közlekednek bottal vagy más segédeszközzel, mint szüleik.

“Meglepődtem a változás nagyságán. Nem gondoltam, hogy a baby boom nemzedéknek jobb vagy ugyanolyan lesz az egészségi állapota, de azt nem vártam, hogy ilyen nagy mértékű legyen a változás a mozgásképességben és az elhízásban” – hangsúlyozta King. Ugyanakkor a csoport azt is kiderítette, hogy a baby boom nemzedék tagjai nem dohányoznak annyit, mint szüleik, ezért soraikban alacsonyabb a valószínűsége a tüdőbetegségeknek, és kisebb a szívinfarktus kockázata is. Egy korábbi vizsgálat kimutatta, hogy a háború utáni nemzedék tovább él, mint az előző, de ennek vegyes hatása van. “Közegészségügyi szempontból rossz forgatókönyvvel állunk szemben: hosszabban élünk, ám a pluszéveket betegen töltjük” – magyarázta King.