Adj esélyt az egészségnek!

Szerdán országszerte ingyenes szűrővizsgálatokat, bemutatókat, előadásokat tartanak az idei Patika Napon. Nagykanizsától Berettyóújfaluig patikák csatlakoztak a Magyar Gyógyszerész Kamara programjához, az ünnepélyes megnyitó Salgótarjánban lesz. A szervezők szeretnék, ha az emberek még jobban bíznának a patikusokban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 07. szabo.daniel

Szerdán országszerte ingyenes szűrővizsgálatokat, bemutatókat, előadásokat tartanak az idei, immáron VIII. Patika Napon. Nagykanizsától Berettyóújfaluig patikák csatlakoztak a Magyar Gyógyszerész Kamara programjához, az ünnepélyes megnyitó Salgótarjánban lesz. A szervezők szeretnék, ha az emberek még jobban bíznának a patikusokban.


A gyógyszerészek és a betegek közötti gyakoribb és tartalmasabb találkozást szeretnék felpörgetni a Patika Naphoz csatlakozó gyógyszertárak.
A szerdai, salgótarjáni megnyitó napján országszerte ingyenes szűrésekkel, tanácsadással, előadásokkal várják az érdeklődőket számos helyszínen.  A nógrádi megyeszékhelyre érkezik egy különleges szűrőkamion, mely egy nap alatt 250 ember kivizsgálására alkalmas. A szűrések ez évben kiemelten a szív- és érrendszeri megbetegedésekre fókuszálnak.

Lapunknak a keleti végekről a berettyóújfalui Elixirium Gyógyszertár vezetője nyilatkozott, aki hangsúlyozta, szűréseket egész évben, folyamatosan végeznek, de a Patika Napon természetesen rendre nagyobb az érdeklődés. Ilyenkor – mondta Sohajda Attila – a napi 8-10 érdeklődő helyett 50-nél is többen érkeznek, és az utána következő időszak is jóval aktívabb.
A gyógyszerész hangsúlyozta, hogy noha kirívóan súlyos eset kevés akad, azért nagyon fontos rendszeresen szűrésre járni, hisz egy esetleges komolyabb betegséget időben észlelni tényleg életet menthet. Az európai emberek többsége súlyproblémákkal küzd, ebből adódnak a leggyakoribb betegségek is: a szív- és érrendszert érintő problémák.
Sohajda Attila hozzátette: szeretnék, ha az emberek „tartalmasabb” konzultációkat folytatnának a gyógyszerészekkel, hiszen manapság nagyon sokan megelégszenek például az interneten történő tájékozódással, ami veszélyes is lehet.

A tiszafüredi Pátria Patika és egyben a karcagi Betánia Gyógyszertár vezetője hasonlóképp vélekedik. Szalay Annamária elmondta, ők a kezdetektől, vagyis immár nyolc éve vesznek részt a programon, melyet igen előremutatónak tartanak, hiszen megsokszorozható a szűrt betegek száma. Mint kifejtette, szerinte egyre élőbb a kapcsolat a kliensek és a gyógyszerészek között, sok olyan dolgot kérdeznek meg ugyanis a patikusoktól, amelyre az orvosnál nem jut idő, esetleg elfelejtik. A szakember hangsúlyozta, küldetésüknek tekintik a felvilágosítás erősítését, ez ugyanis – fogalmazott – nagyon sokat segíthet az egészségesebb életmód megismerésében.