Adoptálás után depresszió

A fáradtság és a szülői szereppel kapcsolatos irreális elvárások könnyen depressziót okozhatnak azoknál a nőknél, akik örökbe fogadtak egy gyermeket, állítja a Purdue Egyetem tanulmánya.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 29. Gyarmati Orsolya

A fáradtság és a szülői szereppel kapcsolatos irreális elvárások könnyen depressziót okozhatnak azoknál a nőknél, akik örökbe fogadtak egy gyermeket, állítja a Purdue Egyetem tanulmánya.


A fáradtságérzet messze a legkomolyabb jelzője a poszt-adoptációs depressziónak az adoptáló édesanyáknál”, mondja Karen J. Foli professzor, aki azokat a tényezőket vizsgálta, amelyekből megjósolható a depresszió az adoptálók körében. “Nem számítottunk erre az eredményre és nem vagyunk benne biztosak, hogy a fáradtság jelen esetben a depresszió tünete-e, vagy inkább a szülői tapasztalat hiánya okozza kialakulását. Ráadásul a fáradtság érzése kialakulhat az adoptáló szülőket támogató rendszer hiánya miatt is. Ugyanakkor kutatásaim során arra is rájöttem, hogy ha egy anya nem maga hordja ki gyermekét, és nem éli át a szülést, akkor egészen másfajta segítségre van szüksége, mint azoknak az anyáknak, akik kilenc hónapon át a szívük alatt hordták gyermeküket.”

Irreális elvárások

A kutatásból az is kiderült, hogy a depresszió egyéb előjelei közé tartoznak az adoptáló anyák körében az önmagukkal szemben támasztott túl nagy elvárások. Az Amerikai Egyesült Államokban kb. 1,8 millió adoptált gyermek él. Foli professzor tapasztalatai azt mutatják, hogy a leggyakoribb okok, amelyek depresszióhoz vezettek az adoptált gyerekek anyukái körében, azok a szülői szerephez, a gyermekhez való érzelmi kötődéshez, valamint a családoktól és barátoktól várt támogatáshoz kapcsolódó irreális elvárások voltak.

A kutatás egyértelműen megállapítja, hogy az anyák mentális állapota – különösen a depresszió – rendkívül szorosan összefügg a gyerekek érzelmi és viselkedészavaraival. A poszt-adoptációs depresszió kiváltó tényezőit megismerve ezután könnyebb lesz beavatkozni és segíteni abban, hogy elkerülhetők legyenek az ilyen fajta zavarok kialakulásai, mondja Foli professzor.

Ha nincs automatikus kötődés…

“A kötődés témája gyakran kerül elő a poszt-adoptációs depresszió során. Ha az adoptáló anya nem tud úgy kötődni a gyermekéhez, ahogy azt elvárta, vagy elképzelte, nagyon gyakran szégyent, bűntudatot kezd érezni”, mondja Foli. “Ezek a szülők azt várják, hogy egy pillanat alatt kialakul a kötődés. De mi van, ha a gyermek éppen fogzik, vagy olyan igényei vannak, amelyeknek felszínre kerüléséhez idő kell? Ezek az időszakok renkdívül nehezek tudnak lenni.”

A kutatás azt is kimutatta, hogy a depresszió tünetei nagyobb eséllyel jelentek meg azoknál az anyáknák, akik nem rendelkeztek elegendő információval a gyermek származását, hátterét illetően, és akiknél kiderült, hogy a gyermeknek valamilyen különleges igénye van.

Foli professzor tervei között szerepel, egy olyan hosszú távú kutatás, amely még jobban rávilágit a szülői kötődés és az elégedettség-faktor, valamint a poszt-adoptációs depresszió közötti kapcsolatra.