Akár a munkádat is elveszítheted: a migrén nem gyógyítható, csak kezelhető

A migrén a fejfájások egyik leggyötrőbb fajtája. Rohamokban jelentkező, súlyos, leggyakrabban féloldalas fejfájás, hányással, fény- és hangérzékenységgel jár. A tünetek extrém erősek lehetnek: gyakran több napra is teljesen munkaképtelenné válhat a beteg.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 26. szabo.daniel

A migrén a fejfájások egyik leggyötrőbb fajtája. Rohamokban jelentkező, súlyos, leggyakrabban féloldalas fejfájás, hányással, fény- és hangérzékenységgel jár. A tünetek extrém erősek lehetnek: gyakran több napra is teljesen munkaképtelenné válhat a beteg. Gyakori kiváltó ok lehet a légnyomásváltozás: az erős meleg-, illetve hidegfrontok vándorlása.


Egy ismerősöm évente több alkalommal szenved migrénes fejfájástól. Rettenetes görcsös fejfájás, hányás és többnapos ágyban fekvés a menetrend. Ebben az időszakban gyakran kérdezték tőle, hogy miért nem vesz be fejfájáscsillapító gyógyszert. Az érdeklődőt ilyenkor általában elküldi a pokolba… Sokáig kíváncsi voltam, hogy mitől olyan extra dolog a migrén, ez az érdeklődés egészen addig tartott, amíg személyesen nem érzékeltem, azóta csak abban reménykedem (minden egyes roham után, immár évek óta) hogy soha többet nem tapasztalom meg.

Hang, fény, szag – amikor semmi sem jó
A tünetek közé tartozik – az akár az elviselhetetlenségig fokozódó lüktető, pulzáló fajdalmon kívül – a hányinger, a hányás, gyengeség, a fény- illetve hangérzékenység, de olyan is akad, aki a szagokat nem bírja elviselni, és a tünetei még inkább fokozódnak. „Egyszer a nagymamámat látogattam meg, amikor migrénem lett. Annyit tudtam csak tenni, hogy lefeküdtem egy elsötétített szobában, és próbáltam túlélni. A nagyim nagyon igyekezett csöndben tenni-venni, de gondolta, hogy főz nekem valami finomat… a konyhából kiszűrődő illatoknak (olaj, hagyma, fűszerek, stb.) hála összehánytam a lakást” – emlékszik vissza egyik migrénes élményére Kinga 31 éves tanárnő. Munkavégzésre, fizikai aktivitásra (például az is elég, ha kisétál a konyhába) a beteg állapota rohamosan rosszabbodhat.