Alvásra fel! – Tégy az egészségért

Ezen a napon a világ számos országában kormányzatok, egészségügyi intézmények, civil szervezetek, orvosok és gyógyítók, a nyomtatott és az elektronikus sajtó munkatársai hívják fel a figyelmet a pihentető alvás fontosságára.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 16. bencze.aron

Ezen a napon a világ számos országában kormányzatok, egészségügyi intézmények, civil szervezetek, orvosok és gyógyítók, a nyomtatott és az elektronikus sajtó munkatársai hívják fel a figyelmet a pihentető alvás fontosságára.


Az alvás minősége kiemelkedő szerepet játszik a közérzetünkben, a munkavégzésünkben, számos betegség okának betudható a rossz alvás, ezért a megelőzés, a gyógyítás nemcsak személyes, hanem gazdasági érdek is. A súlyos, gyakran halálos kimenetelű közlekedési balesetekben is szerepet játszhat  az alvászavar.

Gyenge statisztikai adatok

A Szinapszis Közvéleménykutató Kft. reprezentatív anyagából kiderül, hogy a magyarok nem jól alszanak: tíz felnőttből mindössze ketten érzik teljesen pihentetőnek az alvásukat. A felmérés megerősíti, hogy az alváskultúra, illetve az alvással kapcsolatos ismeretek szintje alacsony a lakosság körében. Magas a megkérdezettek körében a horkolók aránya, amely számos esetben súlyos légzési problémákra hívja fel a figyelmet.

Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, melyben során a légzés, alvás közben időről-időre abbamarad, majd újra elindul. Az “apnoe” egy görög szó, ami azt jelenti “légvétel nélküli”. Az alvási apnoe-nek két főbb típusa van. A gyakoribb forma az obstruktív alvási apnoe, amit a torok izmainak ellazulása hoz létre. A másik a centrális alvási apnoe, ami azért alakul ki, mert az agy nem küld megfelelő jeleket a légzésszabályozó izmokhoz…

A beteg előre szorong amiatt, hogy sokáig álmatlanul fog ágyában forgolódni. Ez az öngerjesztő félelem pedig még inkább nehezíti az elalvást, a kórkép ennek köszönhetően egyre súlyosbodik. A szaknyelv ezt az állapotot pszichofiziológiai inszomniának nevezi. Inszomniát okozhat az obstruktív alvási apnoe, amikor alvás közben a légutak időről-időre elzáródnak. A betegségnek igen komoly szív- és érrendszeri következményi lehetnek.

A leggyakrabban érintettek

A több műszakban dolgozók szinte kivétel nélkül alvászavaroktól szenvednek, melyek sok esetben évtizedekig is eltartanak. A kiegyensúlyozatlan életvezetés gyakran okoz alvászavarokat, melyeket emiatt külön névvel illetnek az orvostudományban. A Sunday night insomnia (“vasárnap éjjeli álmatlanság”) esetében a hétvégi napokon történő késői felkelés és a délutáni alvás miatt borul fel a megszokott alvás-ébrenlét ritmus.

Vannak olyan esetek, amikor a szervezet hibás beállítódása okozza az alvással kapcsolatos problémákat. A “késleltetett alvásfázis szindróma” esetén az elalvás éjfél után következik be, a felkelés pedig a déli órákban.

A “korai alvásfázis szindróma” ennek éppen ellentéte: a beteg kora este alszik, kora hajnalban pedig már ébren van. Ezek az állapotok nagyon megnehezítik a mindennapi életbe való beilleszkedést, a hatékony munkavégzést.

Alvásbarát szálloda kerestetik                                                                                          

Magyarország immár negyedik éve rendezi meg az Alvásdiagnosztikai és Terápiás Világszövetség (World Association of Sleep Medicine) által szervezett alvás világnapja eseményt, a kezdeményezést amerikai szakemberek indították el 2008-ban. A magyarországi mozgalomhoz több alvással foglalkozó intézmény, köztük a kezdeményező Benyovszky Orvosi Központ, a Napidoktor.hu egészségportál, számos orvos, gyógyító és médium is csatlakozott.

G. Németh György, a világnap egyik szervezője elmondta, hogy idén meghirdetik a Magyarország alvásbarát szállodája elnevezésű programot is, amelyre jelentkezhet bármekkora létszámot befogadó hotel vagy kisebb panzió is. “Olyan szálláshely érdemelheti ki a címet, amelyben a szobák több mint nyolcvan százaléka megfelel a minősítési rendszernek. Az ágyak, matracok, ágyneműk színvonalát, a sötétítést is figyelembe veszik a minősítéskor” – hangoztatta.