Angyalarcú kisördögök

Mit gondoljon a szülő, ha az óvó néni azzal fogadja, hogy csemetéje durva, agresszív? Hogyan mehet elébe a bajnak, tiltsa-e meg a gyereknek a „rosszalkodást"? Mi okozhat az ovisoknál agressziót?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 09. szabo.daniel

Mit gondoljon a szülő, ha az óvó néni azzal fogadja, hogy csemetéje durva, agresszív? Hogyan mehet elébe a bajnak, tiltsa-e meg a gyereknek a „rosszalkodást”? Mi okozhat az ovisoknál agressziót?


Milán angyali jó gyerek volt, okosan, udvariasan válaszolt a felnőttek kérdéseire, és jól nevelten viselkedett. Játék közben viszont néha mintha egy kisördög szabadult volna ki belőle. Az autói karamboloztak, a rajzán a sízőt elsodorta a lavina, a maciját elrabolták. A szülők ijedten figyelték ilyenkor fiukat, nem tudták mire vélni a hirtelen változást.

Dr. Futó Judit szakpszichológus, a Gondolkodj Egészségesen! Program szakértője szerint Milán viselkedése természetes, ráadásul sokkal jobb, ha így jelenik meg a gyereknél az agresszió, mintha mások ellen fordulna.

– Nem arról van szó, hogy az agresszió teljes mértékben visszautasítandó emberi viselkedés – mondja a szakember. – A gyerekek „mintha” játékaiban, szerepjátékaiban megjelenő agressziót ne tilsuk le, hanem hagyjuk, hogy ebben a formában törjön a feszínre. A külső és belső események hatására ugyanis felhalmozódhatnak  agresszív érzések, düh, frusztráció. Ezektől az érzésektől meg kell szabadulni, és szerencsésebb, ha ez megszelídült formában valósul meg.