Anyatejes baktériummal a gyógyulás útján!

Vajon a legyengült immunrendszerrel milyenek a gyógyulás esélyei? A szakemberek szerint érdemes bélflórát védő készítményeket, azaz hasznos baktériumokat is bevetni a gyorsabb, teljes gyógyulás érdekében, de nem mindegy melyiket választjuk!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 26. Paulik András

„Épp hogy kilábaltunk az előző betegségből, most itt egy újabb”- halljuk gyakran egymásnak panaszkodó anyukáktól. Az ősztől tavaszig tartó időszak a megfázás, az influenza és a különböző bakteriális fertőzések ideje, ilyenkor a gyerekeket sokszor antibiotikum kúrával kezelik az orvosok. De vajon a legyengült immunrendszerrel milyenek a gyógyulás esélyei? A szakemberek szerint érdemes bélflórát védő készítményeket, azaz hasznos baktériumokat is bevetni a gyorsabb, teljes gyógyulás érdekében, de nem mindegy melyiket választjuk!


A nyirkos idő kedvez a vírusoknak, baktériumoknak. Vitaminkészleteink is kimerülőben, immunrendszerünk talán ebben az időszakban veszi fel legnehezebben a harcot a minket érő támadások ellen. Nem csoda, hogy ez az időszak sajnos a legtöbb kisgyermeknél nátháról, lázról és különböző fertőzéses megbetegedésekről szól. Gyakran az antibiotikumos kezelés is elkerülhetetlen, ami az amúgy is legyengült immunrendszer működésének nem kedvez. Egyre többet hallunk arról, hogy bélflóránk, vagyis a bélbenélő hasznos baktériumok sokasága nem csupán élettani folyamataink nélkülözhetetlen résztvevői, de segíthetnek felvenni a harcot a betolakodó kórokozókkal szemben is. Az elmúlt évtizedekben a gyógyászatban kiemelten kutatták a bélflóra és az egészség összefüggését. Mára egyértelműen bizonyítottá vált, hogy a bélflóra és az immunrendszer „szereplői” között szoros a kapcsolat, melynek egyensúlya megelőzheti például a későbbi allergiás és autoimmun betegségek kialakulását is.

Léteznek olyan baktériumok, mint például az anyatejben is jelen lévő Lactobacillus reuteri, melyek konkrét problémák kezelésében is segíthetnek: enyhíthetik a hasi görcsöket, csökkenthetik a csecsemőkori hasfájást (kólikát).

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) fontosnak tartja, hogy foglalkozzon a hasznos baktériumok előnyeivel, valamint az ezeket tartalmazó termékekkel. A szülők körében rengeteg tévhit kering erről a témáról, például kevesen tudják, hogy a több baktériumtörzset tartalmazó készítmények nem feltétlen hatékonyabbak. Emiatt nagyon fontos lenne, hogy az anyukák kikérjék a gyermekorvos tanácsát, amikor jótékony baktérium adását tervezik. Mindenképpen olyan készítményt kellene választaniuk, mely hatékony és biztonságos; erre garancia lehet, ha szakmai szervezet is ajánlja.

Az előbb említett Lactobacillus reuteri a bélnyálkahártya védőfunkciójáért felelős és természetes körülmények között is jelen van az anyatejben, így biztosítva hatékony és természetes védelmet a szoptatott csecsemők számára. Dr. Tamás Katalin házi gyermekorvos, gasztroenterológus, a HGYE tagja elmondta: „Házi gyermekorvosként különösen fontossá vált számomra a bélflóra védelme már újszülött- és csecsemőkorban, amikor az immunrendszer érési folyamata kezdődik. A tudományos tapasztalatok azt mutatják, hogy az anyatejben is meglévő Lactobacillus reuteri alkalmazásával lerövidülhetnek a fertőzéses eredetű, valamint az antibiotikum kezelés mellett kialakuló hasmenéses periódusok. Kiemelt jelentősége, hogy enyhítheti az újszülöttkori hasi görcsöket, puffadást, ilyen módon csökkentheti a bukások számát is. A székletek minőségét is befolyásolja, a baba bőrének épségét védi.”