Aranyat érő tudás az aranyér ellen

Sajnos a kismamák döntő többsége nem ússza meg a 9 hónapos időszakot egy fájdalmas betegség, az aranyér nélkül, melynek kifejlődése visszavezethető a kisbaba nyomására, a hormonszint ingadozására. A Családháló.hu a tünet kezelési módozatait kutatta fel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 10. bencze.aron

Sajnos a kismamák döntő többsége nem ússza meg a 9 hónapos időszakot egy fájdalmas betegség, az aranyér nélkül, melynek kifejlődése visszavezethető a kisbaba nyomására, a hormonszint ingadozására. A Családháló.hu a tünet kezelési módozatait kutatta fel.


Elsősorban a terhesség utolsó három hónapjában nevezhető általános jelenségnek az aranyér. Az utolsó trimeszterben ugyanis a magzat ránehezedik azokra a visszerekre, melyek az elhasznált vért szállítják vissza a szívhez. Ennek hatására nemcsak a láb erei duzzadnak meg, de a végbélé is. Ezért nevezzük aranyérnek a kicsiny, puha visszér-kidudorodást a végbélnyílás tájékán. Eleinte csak kellemetlen feszítő érzés, vagy viszketés formájában jelentkezik, ezek is leginkább csak székletürítéskor. Ezt követően ez a viszkető érzés átvált fájdalomba, mely akár kiemelkedően nagyfokú lehet, sőt olykor vérzés is kísérheti. A vérzés az esetek nagy százalékában kis mennyiségű, és csak székeléskor tapasztalható: nyomot hagyva a papíron, vagy magán a székleten. A székrekedés valamint a székletürítés során elkerülhetetlen erőlködés súlyosbítja az állapotot.

A végbélből származó vérzés vagy a székleten található vér, láz, valamint hosszabb ideig, 1-2 hétig fennálló aranyeres panaszok feltétlenül szakorvosi kivizsgálást igényelnek. A vérzés más súlyos gyomor-bélrendszeri betegségre (akár végbéldaganatra is) utalhat.

Hogyan kezeljük?

Terhesség és szoptatás alatt is nyugodtan alkalmazhatóak a homeopátiás készítmények, hiszen nem jelentenek kockázatot sem a babára, sem a mamára. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel a táplálék rostanyag tartalmának növelése és a testmozgás többnyire segít a székrekedés és az aranyeres csomók kialakulásának megelőzésében. Amennyiben a csomók már kialakultak, ezek a módszerek nem hatékonyak.

Az aranyeres csomók leghatékonyabban ülőfürdővel, illetve más módon alkalmazott nedves meleggel kezelhető. Ezzel az eljárással csökken az ödéma és enyhül a gyulladás. A fájdalomcsillapító kenőcsök, valamint ágynyugalom szintén segítenek. Sok nő fájdalmát enyhíti a térd-könyök helyzet is. A recept nélkül kapható aranyér kenőcsök és kúpok szintén hozzájárulhatnak az aranyérrel társuló oedéma, viszketés és fájdalom enyhítéséhez.

Súlyosabb aranyérpanaszok esetén azonban aligha elkerülhető az operáció, amely elég komoly sebészi beavatkozás, és legalább ötnapos kórházi tartózkodást tesz szükségessé. Az utóbbi években, harmadik lehetőség gyanánt, használják az úgynevezett „gyűrűzést”, amely ambulanter végezett, műtétet helyettesítő kezelés.