Az alattomos gyilkos

A szülők ősidők óta rettegnek tőle, okát viszont a mai napig nem lehet egyértelműen megmondani. Ha te is álmatlanul figyeled újszülött gyermeked minden lélegzetvételét, akkor valószínűleg hallottál már a bölcsőhalálról. Néhány egyszerű szabály betartásával azonban jelentősen csökkentheted a kockázatokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 17. szabo.daniel

A szülők ősidők óta rettegnek tőle, okát viszont a mai napig nem lehet egyértelműen megmondani. Ha te is álmatlanul figyeled újszülött gyermeked minden lélegzetvételét, akkor valószínűleg hallottál már a bölcsőhalálról. Néhány egyszerű szabály betartásával azonban jelentősen csökkentheted a kockázatokat.


Bölcsőhalálnak a baba látszólag minden ok nélkül, hirtelen bekövetkező halálát nevezzük, ami szinte mindig előzmények nélküli. A tragédia általában a gyermek hathónapos koráig történik meg, ennél idősebb korban jelentősen kisebb a veszély fennállása. Az okát a mai napig nem ismerjük, hiszen teljesen egészséges babákat is ugyanolyan számban érint, azonban egyere inkább elterjedt az a vélemény, hogy az agy rejtett sérülései, fejletlensége, esetleg a légzőrendszer visszamaradottsága lehet a ludas.

A bölcsőhalál ugyanis a csecsemő álmában következik be, hirtelen légzésleállással, amiből már nem képes felébredni a kicsi. Az egyetlen tünet ebben az esetben már csak a gyermek halála. Jó azonban tudni, hogy a terhesség alatti dohányzás (a passzív is!), vagy a 18-20 év alatti terhesség is növeli a kockázatot. A baba születése után pedig leginkább a környezetére való fokozott odafigyeléssel tudjuk megelőzni a bajt.

Ha szeretnéd nyugodtan átaludni az éjszakát, a bölcsőhaláltól való rettegés nélkül, akkor néhány egyszerű szabály betartásával sokat tehetsz gyermekedért. Először is, ahogyan a terhesség alatt, úgy azt követően is kerüld a dohányzást és a füstös helyeket, ha baba is ott van.
Fontos, hogy a babát mindig  hanyatt fekve altassuk, legyen ez az időpont a nap bármelyik szakában. Ugyanilyen hangsúlyos, hogy a csecsemő fekhelye megfelelően elő legyen készítve. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kerüljük a puha matracokat, helyette válasszunk keményet, ami megfelelő alátámasztást nyújt.  A laza ágynemű szintén veszélyforrás, ezért a lepedő mindig legyen feszes, hogy a kicsi ne gabalyodhasson bele. A nem megfelelő ágynemű mellett pedig éjszakára dobáljunk ki minden felesleges szőrös, plüss játékot az ágyból, nem beszélve azokról, melyeket esetleg le is nyelhet.

Egy másik nagyon fontos tényező a hőmérséklet, mivel a túlhevült test potenciális veszélyforrást jelent. Ezért a szoba hőmérsékletét állítsuk be a baba komfortérzetének megfelelően, amit könnyedén tudunk ellenőrizni úgy, hogy a kicsi testére helyezzük a tenyerünket, aminek minden esetben kellemesen langyosnak kell lennie. Ugyanígy ne öltöztessük túl, mert a túl sok réteg ruha szellőzni sem engedi a bőrt, ezért még könnyebben felmelegedhet a pici.

Sajnos a bölcsőhalál elkerülésére – az ismert okok hiánya miatt – nincs garancia, azonban egy kis odafigyeléssel minimálisra csökkenthetjük a kockázatokat.