Az epilepszia jól gyógyítható?!

Az epilepszia szó görögül fogvatartást, megragadást jelent, vagyis azt akarja kifejezni, hogy a roham alatt valamilyen természetfeletti erő ragadja el a beteget. Az epilepszia az idegrendszer betegsége. Tünetei sokfélék lehetnek, és bár a legtöbben a görcsös rángatózásra gondolnak a szó hallatán, a roham lefolyása enyhébb is lehet: sokszor a beteg csak üresen néz maga elé néhány másodpercig.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 02. bauknecht.hajnalka

Az epilepszia szó görögül fogvatartást, megragadást jelent, vagyis azt akarja kifejezni, hogy a roham alatt valamilyen természetfeletti erő ragadja el a beteget. Az epilepszia az idegrendszer betegsége. Tünetei sokfélék lehetnek, és bár a legtöbben a görcsös rángatózásra gondolnak a szó hallatán, a roham lefolyása enyhébb is lehet: sokszor a beteg csak üresen néz maga elé néhány másodpercig.


Attól függ, mi a tünet, hogy az agy kóros kisülései mely részen keletkeznek. A háttérben időnként találnak agyfejlődési rendellenességet, vérellátási zavart, vagy daganatot, de a betegségnek sokszor semmilyen kézzelfogható oka nincsen. Magas láz is előidézheti a tüneteket.

Fajtái:

–         absence: a tudatzavar rövid ideig tart, eszméletvesztés nem történik. Gyerekkorban ez a gyakoribb. Az iskolás gyerek pl. elbambul egy kicsit, kívülről ennyi látszik. Ebbe a csoportba tartoznak az ún. BNS-görcsök is, amelyek legtöbbször az első életévben kezdődnek. Ezeknek az ismertetőjegyei a rángásszerű mozgás, a fej hirtelen bólintása, az oldalra vetődő karok, az egész test összerándulása. Az elvágódásos roham az 1-9 évesek betegsége. Néha csak bólint egyet a gyerek, néha elvágódik, de a tudatállapota nem befolyásolódik közben. Serdülőkorban rövid, hirtelen, heves rángások jellemzik az epilepsziás beteget.

–         grand mal epilepszia: ez a legismertebb, amikor a beteg egész testére kiterjed a görcs és az eszméletét is elveszti. A rángások percekig tarthatnak, közben a beteg elvágódik, habzik a szája. A beteg nem emlékszik vissza a rohamra.

–         Ennek még súlyosabb változata a status epilepticus, amikor az egymás utáni rohamok közti szünetben a beteg nem nyeri vissza teljesen az eszméletét. Ez életveszélyes állapot! Oxigénhiány alakulhat ki, ami károsítja az agyat.

Diagnosztizálás

A népesség 5 százaléka élete során egy epilepsziás rohamot elszenved. A második roham után mindenképp orvoshoz kell fordulni, hogy alapos ideggyógyászati vizsgálatot végezzenek rajta. Ma már videokamerás rendszerrel összekötött EEG-készülékkel tudják vizsgálni a beteget több napon keresztül, így objektíven meg lehet figyelni, elemezni a rohamokat.

Kezelés

Kezelése nem egységes, mert minden rohamfajtára eltérő gyógyszer, vagy gyógyszer-kombináció kell. Legalább három évig szedni kell a gyógyszert, közben pedig rendszeres kontrollra járni.

Az epilepsziás gyerekek több, mint 80 százalékát rohammentessé lehet tenni a gyógyszerek segítségével, és 75 százalékuk teljesen meg is gyógyul.

Társadalmi megítélés

Sajnos meglehetősen negatív, borúlátó. A szülők, akiknek a gyermeke enyhe epilepsziában szenved, gyakran eltitkolják a betegséget, nehogy a gyermeke emiatt más bánásmódban részesüljön. Pedig az epilepszia, mely többségében múló betegség, nem befolyásolja a szellemi tevékenységet, illetve a társadalmi beilleszkedést. Dosztojevszkj, Van Gogh, Julius Caesar, és Nagy Sándor is epilepsziás volt, mégis nagy tetteket vittek véghez.

Mit tegyünk, ha rohamot látunk?

Ha valakiről nem tudjuk, hogy kezelt epilepsziás-e, mindenképpen hívjunk hozzá mentőt. Addig is gondoskodni kell arról, hogy ne essen baja, ne tudjon magában kárt tenni, ne fulladjon meg (ha eszméletlen, fordítsuk oldalára), de a rángó végtagokat nem szabad akadályozni.

Az epilepszia és a terhesség

Az epilepsziaellenes gyógyszerek nagy része magzatkárosító hatású, sőt, a terhesség önmagában is fokozza a görcskészséget. Ezért a tervezett fogamzás előtt mindenképp ki kell kérni az orvosa véleményét, más gyógyszerre átállni, vagy bármilyen egyéb megoldást keresni.