Az ötödik hét

Érzelmi hullámzás, aggódás, meghatottság – a terhesség ötödik hetében természetes, ha gyakran a végletekbe esünk. Mivel ilyenkor a fizikai tünetek sem mindig kellemesek, adjunk időt magunknak és teremtsünk helyet a növekvő életnek testben és lélekben is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 11. czefernek.lena

Érzelmi hullámzás, aggódás, meghatottság – a terhesség ötödik hetében természetes, ha gyakran a végletekbe esünk. Mivel ilyenkor a fizikai tünetek sem mindig kellemesek, adjunk időt magunknak és teremtsünk helyet a növekvő életnek testben és lélekben is.


Az ötödik héten a kisbaba már 2-3 milliméteres, azaz akkora, mint egy narancsmag. A méhlepény és a köldökzsinór kezdemény működése beindult, és tápanyagokat szállít a fejlődő élet számára. Ilyenkor fejlődik ki az embrió idegvezetéke, amiből később a gerincoszlop és az agy kialakul. Elkezd verni a szív is, igaz, ilyenkor még csak egy csőre emlékeztető képződmény, és sokszor össze-vissza kalapál. Működése hétről hétre válik szabályosabbá.

 

.

 

Az anyának ezekhez a folyamatokhoz természetesen plusz kalóriabevitelre van szüksége, de téves azt gondolni, hogy kettő helyett kell ennie: mindössze plusz 300 kalória elegendő a baba fejlődéséhez. Az anya szervezetéből érkező anyagok közül a legfontosabb az oxigén, továbbá a különböző aminosavak, zsírok, és cukrok, amelyek mind-mind hozzájárulnak a magzat  egészséges fejlődéséhez.

A gerincoszlop esetleges rendellenességei – például nyitott gerinc – ellen a szakértők ajánlják a folsav szedését. Ez különböző terhesvitaminokban is megtalálható. (Vigyázat! Noha a terhesvitaminok szedését ma már a terhesség kialakulását megelőzően is javasolják, több kismama számolt be kellemetlen mellékhatásokról. Ezek között a leggyakoribb a székrekedés, de sokan a nagy súllyal születő „csöppségekért” is ezeket a szereket teszik felelőssé.)

A terhesség ötödik hetében minden esetre számítsunk rá, hogy végletes érzelmek ragadhatnak magával bennünket. Ha vártuk a kisbabát, akkor eufórikus boldogság keríthet hatalmába bennünket, de egy hirtelen jött pozitív teszteredmény aggódást, félelmet, bizonytalanságot is kiválthat a kismamából. Jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy az érzelmek ingadozása ilyenkor normális jelenség, és ennek tükrében viszonyulunk saját magunkhoz is.

Mivel ez az időszak nem csak lelkileg, de testileg is megterhelő (sokan a menstruáció előtti tünetekhez hasonlóan görcsölnek vagy a hát alsó részén jelentkező fájdalmat tapasztalnak), jó, ha a kismama ilyenkor valóban elkezd vigyázni magára. Ha eddig még nem sikerült, ideje megszabadulni a káros szenvedélyektől, és fizikailag is kíméljük magunkat. Egy langyos fürdő a testnek és a léleknek is felüdülést jelent, az alvás és a zenehallgatás pedig segít oldani a feszültséget.